Начало Новини Китай е нужен за постигане на климатичните цели, каза германският вицеканцлер

Китай е нужен за постигане на климатичните цели, каза германският вицеканцлер

44
Китай е нужен за постигане на климатичните цели, каза германският вицеканцлер

Китай е нужен за постигането на глобалните цели в областта на климата, каза германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек по време на посещение в азиатската страна, предаде Ройтерс.

„Без Китай няма да бъде възможно да постигнем глобалните климатични цели“, заяви Хабек пред репортери в източния град Ханчжоу ден след срещата си с официални китайски представители в столицата Пекин.

Изглежда, че в момента други въпроси засенчват борбата с глобалното затопляне, но това е ключово предизвикателство, така че е необходимо да се засили сътрудничеството с Китай в тази област, посочи германският министър на икономиката. 

Китайските представители обясниха, че разширяват добива на въглища от съображения за сигурност, каза още Хабек. „Китай също така внася големи количества газ и нефт и вече вижда какво се случва в Европа и Германия през последните две години“, посочи той, като намекна за енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Според Хабек Китай трябва да намери безопасна алтернатива на въглищата. „Не трябва да ги учите, че въглеродните емисии са вредни за климата. Те знаят това“, подчерта германският министър и добави, че алтернативите трябва да им позволят да постигат същото ниво на сигурност с по-малко въглищни ТЕЦ-ове.

Китайски и европейски официални лица вчера съобщиха, че са се споразумели да започнат преговори във връзка с предложеното налагане на тарифи върху произведени в Китай електромобили, внасяни на европейския пазар.