Начало Новини Китайският президент Си Цзинпин отпътува от Унгария, с което завърши петдневната си...

Китайският президент Си Цзинпин отпътува от Унгария, с което завърши петдневната си европейска обиколка

84
Китайският президент Си Цзинпин отпътува от Унгария, с което завърши петдневната си европейска обиколка

Китайският президент Си Цзинпин отпътува от Унгария, с което завърши петдневната си европейска обиколка, която включваше също и Франция и Сърбия, предаде Асошиейтед прес. 

По-рано днес унгарският премиер Виктор Орбан заяви в социалната мрежа „Екс“, че Си е приключил тридневното си държавно посещение в Унгария и приветства развитието на двустранното „стратегическо партньорство“. 

Докато китайският лидер беше в Унгария, двете страни подписаха редица споразумения за задълбочаване на икономическото и културното сътрудничество. Орбан вчера заяви на пресконференция, че оценява „продължителното и неразривно приятелство“, което Пекин и Будапеща поддържат, откакто е дошъл на власт през 2010 г. Той подчерта, че Унгария остава отворена за нови китайски инвестиции. 

Си започна европейската си обиколка със среща с френския президент Еманюел Макрон, като разговорите между двамата лидери бяха фокусирани върху търговските спорове и дипломатическите усилия, свързани с Украйна. След това китайският президент посети Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС и двете страни подписаха споразумение за изграждането на „споделено бъдеще“, припомня АП.