Начало България Кирил Петков: Трябва да спрем с идеята „едни наши хора на едни...

Кирил Петков: Трябва да спрем с идеята „едни наши хора на едни позиции“

975

Бившият икономически министър в служебния кабинет и лидер на „Продължаваме промяната” Кирил Петков даде заявка за готовност да поеме отговорността да бъде премиер, ако се стигне дотам след изборите на 14 ноември. Но с уточнението, че не би го поставял като условие при бъдещи преговори. Това каза той пред Нова телевизия.

„Ние не държим всичко да е от нас, а най-добрите капацитети да са министри. Ние ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят и ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация. Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Трябва да спрем с идеята едни наши хора на едни позиции. Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас. Време е да вкараме експертиза и знания и държавата да тръгне напред“, добави Кирил Петков.

Бъдещото управление ще е коалиционно

По темата за изборите той каза, че най-важното за тях е да стигнат до 121 депутати.

„За ИТН вратата ще бъде отворена също. Ние отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, искаме да имаме инвестиции в образованието и здравеопазването, не ни е чак толкова важно, колкото на тях, да бъде бюджетът на плюс. Ние не влизаме в политиката с его, слагаме интереса над нашите лични чувства, това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН,“ каза Петков.

„Мислим, че наистина 30% са реални и че бъдещото управление ще е коалиционно. Основната ни задача е да няма хора под линията на бедност. Данъците не трябва да се пипат нито нагоре, нито надолу. В правосъдието категорично смяна на главния прокурор. Президентът като президент трябва да остане“, посочи Петков.

Такова нещо като Пеевски да има офшорни компании, а ние да не знаем, не трябва да има

„Забраната на 100% за офшорни сметки не бих казал, че трябва да има. Със сигурност трябва да се внимава никой да не пере пари, трябва да се знаят кои са крайните собственици на тези компании. Такова нещо като Пеевски да има офшорни компании, а ние да не знаем, това не трябва да го има“, коментира бившият икономически министър по повод скандала с Документите „Пандора“.

„Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е малък – ние трябва да използваме това. Можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци и то легално”, обясни Петков.

КПКОНПИ трябва да започне да работи

Кирил Петков коментира и части от програмата на новата си партия.

„КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно. Ние ако нямаме силна антикорупционна агенция за къде сме. Има цялата нормативна база КПКОНПИ да работи, но тя не работи. Тя трябва да има взаимовръзки с МВР, прокуратура и с отделни звена в различните министерства. Тази система трябва да започне да работи, иначе само ще си говорим без резултат“, подчерта Петков.

„Бих се разочаровал, ако оттук нататък българи в чужбина, които правят всичко възможно да се върнат в България, нямат право да влизат в управлението докато не се приемат бележките от чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитета“, посочи още Петков.