Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков се завърна от визита в САЩ на най-високо ниво. Тя беше изключително успешна и в политически, и в енергиен план, тъй като българското правителство е успяло да договори количества газ специфично за България, на по-ниски цени и без посредници.

„За юни вече имаме два кораба втечнен газ, който ще бъде малко под цената на „Газпром”. Когато се осредни цялото количество ще бъде с доста по-ниска цена. Българското население да се чувства сигурно, правителството работи за него. Газът ще бъде вкаран или през Турция, или през Гърция директно в газопреносната система на България. Няма да има посредници“, заяви министър-председателят Кирил Петков пред чакащите го на ВИП терминала журналисти.

Без да конкретизира с цифри той каза, че цената, е доста под пазарните в момента.

Премиерът съобщи, че правителството продължава да работи и по азерското количество. В следващите дни ще се подпишат договорите за първите два кораба с газ от САЩ, ще има и дългосрочен договор.

„Разликата в цената вероятно ще е малка за двата кораба, но се надявам, че дългосрочният договор ще е с двуцифрено число като процент“, допълни Петков.

Премиерът определи визитата си зад океана като много ползотворна.

По време на визитата премиерът Кирил Петков се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, с президента на Световната банка Дейвид Малпаси и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг. В рамките и на тези срещи бяха обсъдени стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес САЩ и България.

Новината за получаване на по-евтин от руския газ от вчера докара до политическа истерия опозицията от ГЕРБ и Възраждане, които веднага започнаха с организирането на протести. Техни представители в дните след спирането на доставки на руски газ за България ожесточено твърдяха, че нямаме друга алтернатива освен Газпром. По тази причина в момента собственият им политически интерес е правителството да падне. А причината е – защото успя да намери решение за газовата криза.

предишна статияПред умиращите в Украйна – шапки долу!
следваща статияЛятно време и днес, температури до 32°