Начало България Кирил Петков: Народното събрание има правомощия да избере хората от „домовата книга“

Кирил Петков: Народното събрание има правомощия да избере хората от „домовата книга“

69
Кирил Петков
Кирил Петков/ Снимка: БТА

Нашата позиция е ясна – да спазваме закона, като Народното събрание има правомощия да избира хора от „домовата книга“. Това заяви пред журналисти в парламента Кирил Петков от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), който коментира възможността да се попълнят длъжностите, от които президентът може да избере служебен кабинет.

„Това трябва да стане напълно прозрачно“, посочи той.

„Да видим дали в България може да има прозрачно избрани хора, които да защитават тези институции и да няма предварително договорени аренди“, призова Петков.

По-рано днес представители на политически сили в Народното събрание обсъдиха актуалната ситуация, след като президентът Румен Радев обяви, че няма да одобри указ за съставяне на служебно правителство, тъй като в списъка с министри на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева беше включен настоящият служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Калин Стоянов беше предложен от ГЕРБ, дойде при нас от Мария Габриел. Разбрахме, че истинският човек зад това предложение на Мария Габриел е Пеевски, сподели Петков относно кабинета „Денков – Габриел“. Ако той го поставя дори като лидер на неговата листа, вече всичко става ясно, допълни също депутатът от ПП-ДБ.

Относно претенциите, че е пътувал в една кола с Калин Стоянов и Петър Петров от ДАНС, Кирил Петков посочи:

„Да, интервюирах Калин Стоянов, срещал съм се с него в колата, но причината е много проста – беше предложен от ГЕРБ и исках да видя дали този човек може да бъде министър на вътрешните работи.“

Петков напомни, че от ПП-ДБ са поискали оставката на Калин Стоянов и заяви, че страната стана заложник на вътрешния министър.

Относно срещите в парламента Петков посочи, че имаше среща с ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ“. Обясни, че когато се появи Пеевски, представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата. След това имаше среща с част от независимите депутати и от „Възраждане“, отбеляза той.

„Конституцията работи, нейната цел е никой да няма еднолична власт през служебното правителство“, допълни Божидар Божанов, зам.-председател на ПГ на ПП-ДБ. Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не манипулира със сигурността на гласуването. Нека не разваляме доверието в изборния процес, настояваше Божанов. Ако няма съгласие за „домовата книга“, какви разговори би провел президентът с „останалите хора от домовата книга“, трябва да се види, посочи той.

Още новини от деня – четете тук