Начало Водещи Кирил Петков: ГЕРБ и ДПС действат в пълна координация, почти като една...

Кирил Петков: ГЕРБ и ДПС действат в пълна координация, почти като една структура

154
Кирил Петков
Кирил Петков
Снимка: Архив

Резултатите от PISA бележат недостатъци в образованието, за което трябва да поемем отговорност – родители, учители, общество и политици. Това налага неотложна промяна в образователната система в България. Забелязва се обновен интерес към учителската професия, което е положително развитие.

Това коментира Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, във връзка с информацията, че учениците от България са на последно място в ЕС по математика и на предпоследно по четене.

Той подчертава, че ключовото изискване е инвестиции в образованието.

„В обществото липсват правила и законност – това оказва влияние върху образованието, културата и икономиката“, коментира Петков.

Критиците му обвиняват в „голяма промяна“ – от Гешев на Сарафов. Въпреки моралния компас на Сарафов, той трябва да взема решения със знание за възможно негово бъдещо разследване от независим съдия, споделя Петков.

„Положението, което установихме, показва сериозна координация между ГЕРБ и ДПС. Те действат като една структура – това е факт. Въпросът не е защо поканваме ДПС да бъде част от мнозинството, а как можем да постигнем промяна с тези, които до скоро бяха символ на противоречията, срещу които сме се борили“, обяснява Петков.

От отказа на кoалиционните партньори си, Петков казва: „Никой от тях не може да твърди, че вярва на другия. Въпросът е дали, въпреки липсата на доверие помежду си, можем да постигнем общи цели.“

„Подкрепям ротацията, за да покажем, че спазваме обещанията си. Виждам Мария Габриел като добър партньор с акад. Денков“, добавя той.

Още актуални коментари – четете тук