Кейт Бланшет

Холивудската звезда Кейт Бланшет заяви, че по-скоро ще бъде наричана актьор, отколкото актриса.

Австралийката, която е начело на журито на филмовия фестивал във Венеция, подкрепи противоречивото решение на фестивала в Берлин миналата седмица да премахне награди по пол и да даде само награда за най-добър актьор.

„Винаги съм се отнасял към себе си като към актьор“, каза Бланшет, след като беше попитана за преминаването към неутрални по отношение на пола награди.

„Аз съм от поколението, където думата актриса се използва почти винаги в унизителен смисъл. Така че претендирам за другото пространство“, каза тя пред Франс прес.

Бланшет застава начело на журито във Венеция – навремето заклеймявано от феминистките заради „токсичната мъжественост“ на избора му – в година, когато броят на жените режисьори, които се борят за главната награда, се е увеличил четирикратно до осем.

„Мисля, че доброто представяне е добро представяне, независимо от сексуалната ориентация на кой го прави“, каза Бланшет пред репортери.

„Най-трудното нещо като член на журито е да се съди за работата на други хора. Това е най-трудното нещо, а не разграничаването (по пола)“, добави тя.

51-годишната актриса се превърна в основен играч в холивудската политика на половете, откакто движението #MeToo се развихри заради скандала с Харви Уейнстейн.

Тя води протест на червения килим за равенство, проведен от армия от женски звезди и режисьори на конкурентния филмов фестивал в Кан преди две години, където беше и председател на журито.

Звездата от „Карол“ и „Елизабет“ също беше виден привърженик на движенията Time’s Up и # 50/50 за равенство между половете и срещу сексуален тормоз в индустрията след опозоряването на Уейнстейн.

предишна статияНамалява жегата над Западна България
следваща статия„Ролс -Ройс“ пуска нова лимузина, пазарът се съживявал