Начало Водещи Кашата с назначаването на посланик в Украйна продължава: Президентът одобрил друг кандидат

Кашата с назначаването на посланик в Украйна продължава: Президентът одобрил друг кандидат

124
Николай Ненчев
На снимката: Николай Ненчев

Случаят с назначаването на бившия военен министър Николай Ненчев продължава да се заплита.

След като президентът Румен Радев излезе с безпрецедентна до момента реакция – с позиция до медиите той обяви, че Ненчев е бил предлаган в мандата на правителството „Денков – Габриел“.

Това доведе до отговор от страна на бившия премиер Николай Денков, който обяви, че правителството не е предлагало на президента назначаването на Ненчев.

Последва втора реакция от президентството – отново безпрецедентно, тъй като от институцията никога не са реагирали по този начин за дипломатически назначен. Тази сутрин от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че кандидатурата на Николай Ненчев не е била предлагана с решение на правителството.

Отношенията Радев-Ненчев: Една стара история за неприязън, изтребители и съд

Уточнява се обаче, че Ненчев е бил в списъка с имена, които минават през т. нар. „съгласувателна процедура“ между МВнР и президентството. Тогава Радев е одобрил друг кандидат за поста в Украйна – според публикации в медиите това е Петър Танев.

От Министерския съвет обаче не взели решение за назначаването на Танев в Украйна, поради което няма и решение на правителството за официалната му кандидатура.

„В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър“, съобщиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

Оттам допълват, че практиката предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме решение на Министерския съвет.

„Тези решения се изпращат до администрацията на президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес решение на Министерския съвет за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция“, се казва в съобщението.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от Министерството на външните работи (МВнР) кандидат, следва да се търси там, отбелязват от прессекретариата на президента.

От вчерашната позиция на президента ставаше ясно, че от правителството „Денков-Габриел“ „настойчиво“ му е било предлагано да назначи за български посланик в Украйна Николай Ненчев.

Димитър Главчев, който освен служебен премиер, е и министър на външните работи, каза, че е спазена процедурата при назначението на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна.

Пред БНР бившият военен министър Велизар Шаламанов изрази хипотезата за това, че първоначално одобреният от президента кандидат за поста на посланик в Украйна не е бил приемлив от украинските власти.

По думите му:

… вероятно да има натиск от страна на президентската институция – посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС“.

В поредицата от реакции на президента изпъкват и личните отношения, които са имали Николай Ненчев и той през годините. Именно военният министър във второто правителство на ГЕРБ беше причина Румен Радев на напусне Военно-въздушните сили и да се кандидатира за президент.