Начало Спорт Карлос Алкарас е новият шампион на „Ролан Гарос“

Карлос Алкарас е новият шампион на „Ролан Гарос“

49
Карлос Алкарас
Снимка: БТА

Алкарас триумфира за първи път в АТР Ролан Гарос

В последния мач в Париж испанецът Карлос Алкарас се наложи над германеца Александър Зверев с резултат 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 след 4 часа и 20 минути игра, съобщи БТА.

21-годишният тенисист успя да запази победителната си серия във финалите на Големия шлем и се превърна в най-младия победител на турнир на всички три настилки. Алкарас спечели първата си титла на твърди кортове през 2022 година на Откритото първенство на САЩ, през 2023 година той беше шампион на трева в Уимбълдън, и сега стана победител и на червените кортове на Ролан Гарос.

Въпреки че Зверев е олимпийски шампион, той пострада второ поражение в Големия шлем след загубата си във финала на US Open 2020. Мачът се проведе на корт „Филип Шатрие“ и се характеризира с множество вълнения и промени в хода на играта.

Испанецът доминира началото, но германецът успя да върне ударите и да вземе втория сет. Решителният момент беше третата партия, където Алкарас губеше неочаквано преимуществото, но се възстанови и взе гейм след серия от поредни загуби.

Четвъртият сет бе класическо демонстрация от страна на Алкарас, като преобърна стечението на събития в своя полза и завоюва 4:0 в началото на сета. Независимо от усилията на Зверев, той не успя да спре ислямския карнавал на успешни удари от страна на испанеца, който спечели сета с 6:1.

Решаващият пети сет беше пълен с напрежение и драматизъм, като Алкарас нанесе пробив и водачка 2:1. Срещата можеше да се завърши различно, ако арбитърът от линията не нарече вернатата топка на испанеца за аут. След инцидента, Алкарас успя да спре нервното налягане и да завърши мача с победа.

Алкарас се присъедини към елитната група от испански тенисисти, които са завоевали титлата от Ролан Гарос, след Мануел Сантана, Андрес Химено, Серхи Бругера, Карлос Моя, Алберт Коста, Хуан Карлос Фереро и Рафаел Надал.

Още спортни новини – четете тук