Начало Водещи Карлес Пучдемон: Oт самоизгнание до задкулисния двигател на испанската политика

Карлес Пучдемон: Oт самоизгнание до задкулисния двигател на испанската политика

130
Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон/ Снимка: БТА

Испанската политика преживява бързи и неочаквани промени, а последните сцени в Белгия в четвъртък бяха малко предвидими.

Карлес Пучдемон, каталунският политик и беглец от Испания, се появи пред журналисти в Брюксел и направи изявление, което изглеждаше като израз на удовлетворение.

Споразумението, което беше постигнато, е историческо, като според него сепаратистката партия „Заедно за Каталуния“ се съгласи да подкрепи испанските социалисти в правителството в замяна на амнистия за провокациите, които предизвикаха конституционната криза в Испания.

Тази сделка от преди шест месеца е нов етап в политическата кариера на Пучдемон, който изведе той от самоизгнание до водеща фигура в испанската политика.

Въпреки че Пучдемон е все още критикуван от испанската десница, неговата политическа звезда блести все по-ярко.

Той се промени от изгоненик в малкия белгийски град Ватерло до евродепутат и лидер на „правителството в изгнание“.

След избягването си, неговият преемник в Каталуния не успя да запази същата подкрепа и беше много критикуван.

Все по-големите разногласия в движението за независимост на Каталуния допринесоха за буксуването му, докато новият пристъп на Санчес показва неговата готовност за сделки със сепаратистки партии.

Сега въпросът е дали рисковите стъпки на Санчес ще доведат до резултати и доколко дълго Пучдемон ще може да се възползва от ситуацията. Независимо от всичко, нито Испания, нито Каталуния са същите като преди шест години, когато Пучдемон избяга в чужбина.

Проучванията на каталунското правителство показват, че нивото на подкрепа за независимостта на региона се е променило, като сега голяма част са против нея.

*Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът и заглавието ся на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук