Сподели
Караянчева

През последните дни едно изказване разбуни страстите. Това на председателката на парламента Караянчева, която призова, който не харесва „лошия Бойко” да „ходи пеша, бе”. Изказването й пред партийни активисти на ГЕРБ в Лом било, за да вдигне духа на залата, както сама обясни. Но все пак предизвика много негативни коментари.

„Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми що не ги направихте вие като не стават? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим“, разпалено заяви Цвета Караянчева.

Думите й срещнаха широко обществено недоволство. Политици, общественици, музиканти и журналисти остро критикуваха арогантното изказване на председателя на Народното събрание.

Рамо до рамо

В неделя водещият на предаването „120 минути” по бТВ Светослав Иванов, в отриващия коментар, нареди Цвета Караянчева до предшествениците й на най-висшестоящия държавен пост. Сред тях са Петко Каравелов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Стефан Стамболов.

Без да използва свои думи, а само цитати, Иванов каза:

„Това не е достойно за мене, трупът на пастира трябва да падне там, дето пада народ и войска“. С тези думи екзарх Антим Първи, председател на Първото велико народно събрание, отказва да търси убежище на румънския бряг на Дунав в началото на Сръбско-българската война.

„Най-добрият лек за повечето, ако не за всички злини, е свободата!“ Думи на Петко Каравелов, председател на Първото, Второто и Четвъртото Народно събрание.

„Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена“. Думи на Петко Славейков, председател на Второто Обикновено народно събрание.

„И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България!“. Думи на 29-годишния Стефан Стамболов, председател на Четвъртото Народно събрание.

„Най-горчивата истина е по-приятна от най-приятното заблуждение“. Захари Стоянов, председател на Петото Народно събрание, бивш кореспондент на лондонския „Таймс“ на Балканите.

„Към всички ония честни наши сънародници, които нямат нашите убеждения, трябва да се отнасяме с онова зачитане, с което очакваме и тe да се отнасят към нас“. Думи на говорещия 5 езика Иван Евстетиев Гешов, председател на 11-ото и 13-ото Народно събрание и първият милионер, начело на България.

„Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България”. Думи на Фердинанд Български из Манифеста, с който се обявява Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 г. Думи, написани от Александър Малинов, пет пъти министър-председател и председател на 20-тото Народно събрание.

„Диктатурата идва там, където няма парламент“. Стефан Савов, председател на 36-ото Народно събрание.

„В България за асфалт дават пари, а за хора – не дават“, думи на академик Благовест Сендов, председател на 37-мото Народно събрание.

„Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша, бе! Това е положението“. Думи на Цвета Караянчева, председател на 44-тото Народно събрание.

Край на цитатите. Това е положението. Наистина, това е положението.

Караянчева е обидена

Оказа се, че Караянчева се е обидила от нареждането й до някои от най-значимите имена в българската история. Пред журналисти тя се оправда, че в събота говорила като партиен член, а не като представител на институцията. И помоли журналистите да разграничават двата вида говорене.

„Институционално да разграничаваме начина на говорене – когато говорим в Народното събрание и когато говорим на партийни срещи. Това беше една партийни среща, на която се явявах като член на Изпълнителната комисия (на ГЕРБ – бел. ред)“, каза тя.

И препоръча:

„Вижте и другите партии как говорят на партийни срещи и ще разберете начина на говорене на всички народни представители и партийни лидери, и участници в управлението на партиите.“

И тя реши да се оплаче как в тв предаване репликата ѝ била изрязана и сложена до изказвания на предишни председатели на Народното събрание, които по думите ѝ говорели институционално. Според Караянчева, за да е правилно сравнението, трябвало да се сложат техни реплики пак от партийни събрания.

„Друго ме заболя – говоря човешки, в едно предаване беше изрязана тази моя реплика, която, аз – повтарям – казах на политическо събрание като член на Изпълнителната комисия, в съботен ден, неработен ден. И беше сложена тази реплика до изказвания на предни председатели на Народното събрание, които говорят институционално. Не беше коректно така да се представи моето изказване“, обясни Караянчева.

Председателят на парламента не е председател на парламента от понеделник до петък, за разлика от някоя чиновничка от държавната администрация. В тази своя длъжност той олицетворява висшата законодателна власт през цялото време, било то работен или неработен ден. И възниква въпросът доколко е морално от висотата на поста си да слиза до нивото на обикновен партиен агитатор?

Коментари