Начало Коментар Камбаните бият за всички нас

Камбаните бият за всички нас

69
Евгений Дайнов, герб
На снимката: Евгений Дайнов

Путин натисна „старт“ и нещата взеха да се случват. И други пеят по партитурите на Кремъл, но българският президент Радев задмина всички. Той единствен предварително оправдава евентуални руски удари по страните от НАТО.

От самото си начало на 24 февруари 2024 година войната в Украйна влияе върху всички, без изключение, процеси в Европа: от фермерски протести та до формирането (или не) на правителства. Когато например изглеждаше, че на фронта украинците притискат руснаците, Бойко Борисов внезапно стана ура-евроатлантик и подкрепи проевропейското правителство на академик Денков. Когато започна да изглежда, че руснаците притискат украинците, Борисов прекрати съществуването на това правителство.

Войната минава през всичко и обръща всичко. Но не е само това. Има и план – поредица от действия за различни държави, планирана от Кремъл. Преди немного време Путин очевидно натисна „старт” и нещата започнаха да се случват.

Преориентиране в Северна Македония и Грузия

В рамките на 24 часа Северна Македония и Грузия с трясък затръшнаха вратата към ЕС. Новоизбраната власт в нашата съседка започна да разпространява всякакви дивотии за предоговаряне на Преспанския договор с Гърция и на отношенията с България, както и с целия ЕС.

Проруското правителство в Грузия форсира приемането на закон, който поставя ограничения върху всички организации – предимно медии и НПО – които, получавайки финансиране от ЕС, работели за интересите на „чужди сили”. Грузинците включиха в това и САЩ, с което надминаха македонците, тъй като затръшнаха вратата и към НАТО.

Унгарската позиция в НАТО – „неучастие“

Малко след това преориентиране на Северна Македония и на Грузия проруските говорители в набелязаните от Путин държави започнаха да представят на публиката текстове от една и съща песнопойка, поддържаща интересите на Москва.

В Унгария Виктор Орбан заяви: „Вече има понятие, което е изработено, за да опише унгарската позиция в НАТО – нарича се неучастие. В момента не сме участници”. А не са участници, според Орбан, по две основни причини. Първата е, че Русия няма да нападне Унгария като страна от НАТО: „НАТО е сто, хиляда пъти по-силен (от Русия), така че не е логично да мислим, че Русия, която дори с Украйна не може да се справи, внезапно ще предизвика целия западен свят”.

Втората е точно обратна на първата, а именно – че ако някой нападне, това ще е НАТО и Унгария няма работа в това: „Колко още оръжия ще пращаме (на Украйна)?… Това отваря най-мрачните перспективи. Онова, което днес става в Брюксел и Вашингтон, е един вид създаване на настроение в полза на пряк военен конфликт (с Русия); можем ясно да кажем: подготовка на Европа за война”.

Руските опорки, повторени от Радев

Тезата, че Русия няма да напада повече държави, но че в НАТО са готови да нападнат Русия, дни по-късно бе споделена както от грузинските управници, така и от българския президент. Според грузинския олигарх Иванишвили, де факто господар на страната, съществува „световна партия на войната, която упражнява решаващо влияние върху НАТО и ЕС и която вижда Грузия и Украйна като пушечно месо”. Премиерът Кобахидзе пък обвини НАТО и ЕС в постоянна, дългогодишна и враждебна намеса във вътрешните работи на Грузия.

Още не се беше улегнала пушилката покрай тези изказвания – и от Швейцария (където беше избягал, за да не се срещне в София с Генералния секретар на НАТО или с някой участник в Парламентарната асамблея на НАТО) се включи със същия репертоар и Румен Радев.

Радев отиде по-далеч от всички руски говорители

Той вече ни бе обяснил, че Русия е непобедима и че, следователно, продължаването на войната няма смисъл. Сега ни обясни – по примера на своите грузински другари – че „всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война”. Нещо повече: за една бъдеща война на НАТО с Русия никой няма да ни пита: „Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава – член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Има държави, които казват – вчера го каза и самият генерален секретар – използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря – аз вече имам правото да удрям вас. Според вас, това как може да приключи?“.

Това отива отвъд Орбан, Иванишвили и Кобахидзе. Това е директно повторение на основната опорка на Кремъл: че Русия е принудена да се защитава от агресивните намерения на НАТО. В определен смисъл Радев отива най-далеч от всички руски говорители, тъй като той единствен предварително оправдава евентуални руски удари по страните от НАТО.

Старателно подготвен план

Наблюдаваме разгръщането на предварително подготвен от Кремъл план. Неговите говорители са Виктор Орбан, Румен Радев, Бидзина Иванишвили, Иракли Кобахидзе, Гордана Силяновска; предстои да чуем същото от хора като Вучич и сие. Сред дейните участници са и Бойко Борисов, и Делян Пеевски, които очевидно работят за това, никога повече в България да няма проевропейско управление.

План има, различни камбани отмерват неговия напредък. Не питайте, прочее, за кого бият тези камбани. Те бият за вас.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ

Още актуални коментари – четете тук