Начало Водещи Как руската пета колона иска да разруши демократичния ред в България?

Как руската пета колона иска да разруши демократичния ред в България?

169
Как руската пека колона иска да разруши демократичния ред в България
Снимка: БТА

Със 121 депутата в пленарната зала, започна извънредно заседание на парламента. Преди началото му, обаче, представители на „Възраждане“ отново заемат мястото пред парламентарната трибуна, което пречи на другите парламентарни групи да се изказват от нея.

Заради това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предлага народните представители да се изказват от място, което залата одобрява.

Мнозинството се съгласява да започне с разискване на таксата за транзит на руски газ, но по време на изказванията българският народ отново е свидетел на неподходящо поведение от народните представители.

„Възраждане“ демонтира част от тонколоните, за да не се чуват изказванията в залата, като по-късно станаха сблъсъци между отделни представители на „Възраждане“ и Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС. Това доведе до още сблъсъци между групите на ДПС и „Възраждане“, които се струпаха на едно място и избухнаха в бутане и размяна на обиди.

Депутатите продължават да заседават, на фона на блокираната трибуна и напрежението, което това предизвиква.

депутати сблъсъци
Снимка: БГНЕС

Акцентът се пада на въпроса как ще продължи това потъпкване на волята на българските граждани, които чрез демократични избори са избрали да бъдат представлявани от шест политически формации. За съжаление, двете най-малки от тях – ИТН и „Възраждане“, държат като заложник целия парламент и саботират работата му.

Няма парламентарна процедура, която да позволява на народни представители да заграждат трибуната, да ограничават достъпа до нея, да демонтират тонколони в залата или да заплашват с физическа саморазправа. Това поведение накратко може да се определи като фашистки начин за тероризиране на останалите депутати.

Разклащането на демократичните устои на държавата ни в сърцето на демократичния процес – парламентарната зала, бе предшествано от поредица опити за сваляне на правителството, умишлено бойкотиране на законодателния процес и подклаждане на безсмислени протести. Първо бяха спекулативните и безпредметни протести на зърнарите, а след това протестираха енергетиците и миньорите с искания, които е невъзможно да се удовлетворят. Последният такъв протест ще се проведе днес, организиран от КНСБ с искане за по-високи възнаграждения, и то след като предложения от финансовия министър бюджет е повече от щедър.

Системното излизане на отделни групи от обществото да протестират без реални поводи няма как да не породи съмнение, че някой ги мобилизира умишлено. А целта е ясна – събаряне на държавата, която има легитимно избрано евроатлантическо правителство, и която, накрая след 30 години, е поела път към измъкване от руската зависимост. Защото дълбоко зад формалния повод – демонтажа на паметника на Съветската армия и „Лукойл“, се крие по-голяма причина и тя е желанието на Русия да диктува дневния ред у нас.

Но тази подривна дейност вече започва да става опасна за демокрацията, за реда в държавата и за волята на българския гражданин.

Още актуални коментари – четете тук

предишна статияДепутати се заядоха с Асен Василев за учителските заплати и фонда за талантливи деца
следваща статияВторник ще е с пролетни температури