Начало Водещи Как политическият финт на Олаф Шолц убеди Виктор Орбан да се откаже...

Как политическият финт на Олаф Шолц убеди Виктор Орбан да се откаже от ветото си върху разширяването на ЕС?

204
Олаф Шолц

След като протече около три часа в дискусия без изход относно присъединяването на Украйна към ЕС, германският канцлер Олаф Шолц предложи на унгарския премиер Виктор Орбан да си вземе кафе и да излезе от стаята.

„Ако Орбан не желае да се съгласи да започне преговорите за разширяване на ЕС с Киев, той трябва да се замисли дали да напусне залата за малко време“, заяви канцлерът Олаф Шолц.

Тази препоръка на Шолц беше отправена към унгарския лидер пред колегите му от ЕС по време на срещата на върха на лидерите в четвъртък и позволи на останалите 26-ма лидери на ЕС да одобрят пътя на Украйна към присъединяване с необходимото единодушие. Според правилата на ЕС, това е възможно, дори ако един лидер отсъства. Въпреки това, Орбан все още може да твърди, че не е гласувал в подкрепа на Украйна.

След кратък разговор между двамата мъже, Орбан напусна залата, като направи пътя за историческото решение на ЕС да започне преговори за присъединяване с Украйна. Това последва след дни на несигурност, предвид яростната опозиция на Орбан.

Идеята на Шолц изненада много хора, като се описа от трима добре информирани служители, а външният му облик беше предмет на критика както в Брюксел, така и извън него. Неговото представяне на европейската сцена след като е постъпил на поста през 2021 г. е противоречиво и е считано за разочарование досега от критиците му. Те отбелязват липсата на тактически умения и комуникационни умения в сравнение с предшественичката му Ангела Меркел.

Идеята, че един лидер на ЕС да напусне залата, за да бъде взето единодушно решение, е изключително необичайна. Дори представители на ЕС и дипломати на срещата на върха не можаха да кажат дали подобен ход е бил използван някога преди.

„Той използва стария трик от младежките си години в социалистическата партия“, каза един служител на срещата на върха на ЕС, като напомни за младежката организация на Социалдемократическата партия (SPD), в която Шолц е бил заместник-председател през 80-те години.

Друг източник каза, че позицията на Орбан се разклаща по време на закуска с Шолц, френския президент Еманюел Макрон, председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Вечерта Орбан се бореше да предостави убедителни аргументи, защото липсваше принцип на правовата държава в Украйна, което водеше до неподготвеност за присъединяване, твърди източникът.

Твърдението на Орбан, че Комисията е допуснала грешка в оценката на напредъка на реформите в Украйна, беше подкопано от факта, че комисарят, отговарящ за разширяването, Оливер Вархели, е близък политически съюзник на Унгария, избран лично от Орбан.

Часове след срещата на върха, лидерите на ЕС продължиха да критикуват унгарския премиер за отказа му да започне преговори с Украйна.

„След като другите 26 лидери развенчаха всички аргументи на Орбан, предложението на Шолц дойде точно по време и беше много полезно“, разказа един европейски дипломат.

След като лидерите на ЕС обявиха решението за започване на преговори за присъединяване, Орбан изрази критика към решението чрез публикация във Facebook:

„Унгария не желае да бъде част от това лошо решение!“, написа той.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски отбеляза съобщението, като написа в платформата X (преди twitter):

„Благодаря на канцлера Шолц за личните му усилия и на Германия за нейното лидерство.“

*Текстът е публикуван в POLITICO. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук