Макрон Франция ресторанти

Президентът на Франция Еманюел Макрон държа ключова реч в четвъртък вечер, която беше очаквана от целия френски народ. Повод за изявлението му са продължаващите с месеци протести на жълтите жилетки.

Макрон обеща да намали данъците върху доходите на средната класа, в опит да потуши недоволството.

Но, за да финансира тази промяна, правителствените разходи ще трябва да бъдат намалени и французите ще трябва да работят повече време, за да съберат социалните вноски, добави той.

Президентът на Франция обяви реформите, изготвени в продължение на три месеца.

Тя е предизвикана от последователните уикенди на протести на „жълтите жилетки”, които започнаха след повишаване на данъците върху горивата, но прераснаха в недоволство срещу Макрон.

Ето ключовите моменти в изказването на Макрон:

№1 Подобряване на демокрацията и отблъскване на национализма

Макрон обеща да работи за подобряване на демокрацията, така че повече френски граждани да бъдат представени и да не отхвърлят политическата класа.

Една от мерките би била референдумът да се използва по-често като механизъм за изразяване на гражданска позиция, както и да се създаде граждански съвет, който да участва в Народното събрание на Франция.

През юни, на случаен принцип, ще бъдат избрани 150 граждани, които ще са част от този съвет. Макрон каза, че френската администрация ще бъде променена, за да стане по-ефективна и да поддържа по-добре публичните услуги в провинцията, както и за да се гарантира „достъп до всички здравни услуги, до образование”.

№2 Намаляване на данъците за средната класа

В отговора на призива за справедливост, Макрон планира „значително” намаляване на данъците върху доходите за средната класа, което ще бъде постигнато чрез премахването на някои корпоративни данъци, хората да работят повече и намаляване на публичните разходи.

Намаляването на данъците ще струва 5 милиарда евро на държавата. Макрон обаче изключи повторното въвеждане на т.нар. „данък за богатите”.

Той твърди, че неравенствата са заложени още от раждането на човека. За да се пребори с тях, Макрон обеща да реформира образователната система.

Президентът също иска да популяризира професията на учител сред младите хора.

За да помогне на възрастните хора, които се нуждаят от преквалификация, правителството ще създаде система за висше образование за възрастни.

Макрон призова французите да работят повече. „Трябва да работим повече. Франция работи много по-малко от своите съседи. Трябва да започнем сериозен дебат по тази тема.”

Той обаче добави, че не иска да прибързва с новата пенсионна реформа. Той също така изключи възможността да се добавят повече работни часове или да се намаляват почивните дни.

№3 Състоянието на ЕС

Макрон използва случая да говори за състоянието на ЕС, в навечерието на европейските избори. Той акцентира върху проблемите с миграцията, свободното движение между отделните държави и сексизма.

Ярък пример за неговите опасения е водената от Виктор Орбан Унгария. Според Макрон той е главният антагонист на европейската сцена. Макрон каза, че е готов да подкрепи свиването на Шенгенската зона, като се премахнат държави като Унгария, които отказват да приемат квотното разпределение на мигрантите, пише „Вашингтон поуст”.

Вестник „Файненшъл таймс” цитира думите на Макрон, според когото имиграцията е основна грижа на онези френски гласоподаватели, които подкрепят крайнодясната лидерка Марин Льо Пен.

„Тази прекрасна Шенгенска зона вече не работи”, каза Макрон.

В „Политико” пише, че Макрон е защитил предишното си предложение за „реформиране на Шенген”, така че страните, които отказват да приемат бежанци или налагат граничен контрол, да останат извън Шенген.

„На европейско ниво решихме да имаме споделени граници. Това вече не работи”, каза френският президент. „Отговорността е солидарна. Това е основата, върху която Шенген трябва да бъде реформиран, дори ако това означава в пространството да останат по-малко държави”.

Подобна теза Макрон изрази в началото на март на форум.