картофено пюре

Учени от университета в Илинойс установиха, че картофеното пюре може да се превърне в алтернатива на специалния въглехидратен гел, използван по време на продължителни тренировки, съобщава РИА „Новости“.

В изследването са участвали 12 души, които изминавали с велосипед средно по 267 км на седмица. Участниците били разделени на три групи: едната е пиела вода по време на тренировката, втората е приемала въглехидратен гел, а третата е захранвана с картофено пюре.

По време на проучването са измервани нивото на глюкоза в кръвта и температурата, състоянието на стомашно-чревния тракт и интензивността на упражненията.

Учените установили, че концентрацията на глюкоза в плазмата е била почти еднаква при ползващите въглехидратен гел и картофено пюре. Освен това двете групи са показали по-добри резултати от тази, в която участниците са пили само вода.

Като недостатък е отчетено, че ялите пюре страдали от стомашни болки и подут корем. Според учените, това се дължало на количеството изядено пюре.

Като цяло, изследването потвърждава концепцията, че спортистите могат да ползват еднокомпонентни хранителни източници на въглехидрати като алтернатива на различни търговски продукти, смятат от университета в Илинойс.