Начало Водещи Как е изглеждал теренът около ПСА и какво е имало на него,...

Как е изглеждал теренът около ПСА и какво е имало на него, преди паметникът да го окупира

199
ПСА
Снимка: Стара София

Предстои да се съхрани паметта за паметник на съветската армия (ПСА), който в продължение на почти 70 години бе символ на столичния пейзаж. Вече стартираха първите дейности по демонтирането на структурата.

Но малцина са софиянците, които си спомнят какво е било на това място преди да бъде издигнат монументът, посветен на съветските военни сили, които окупираха България. Преди Освобождението тук е било край на града, с ливади, които често се наводнявали от Кривата река, вливаща се в Перловската река.
Когато територията от днешния булевард „Евлоги Георгиев“ до Националния стадион „Васил Левски“ останала неназидавана, в дъждовните сезони се превръщала в калнина, се разкрива от исторически записи, публикувани в сайта „Стара София“.

Зимните студове терена са замръзвали и превръщали се в пързалка, на които деца и възрастни се пързаляли на някакви „ножове“, пред смаяните шопи.
Така историята на това място преминава през редица промени, включително изграждането на царски дворец, който обаче, поради обстоятелства, не бил построен. Вместо това се издига Царска детска градина през 1934 г., която продължава да съществува до 1980 г., когато е построена нова зоологическа градина на мястото. Паметникът на съветската армия е заведен до нашите дни чрез редица исторически трансформации и е свързан със зоологическата градина и детската градина на София.
Сега паметният паметник е памет, която е запазена заслуга на всички, замисъл, възникнал от съзидателността на предишните поколения, се обяснява в тази публикация.

Теренът преди строежа на ПСА
Теренът преди строежа на ПСА. Изглед около 1940 г. Снимка: Стара София

Царската детска градина е създадена през 1936 г., като предлага забавления като самолет, танк и парен локомотив. Тук имало различни атракции за децата, включително въртележки, люлки, басейн и летен театър. За много деца това е било обичайно място за игра и забавление.

И има много обичаха това място, като го връзваха с приятни спомени и забавления, както свидетелства Киркор Асланян.

Според него архитектът на градината, Любомир Нейков, също е работил по издигането на паметника на съветската армия, който в крайна сметка е бил построен на мястото на детската градина и вардящ зоопарк чрез редица трансформации.

За животните от зоопарка също има спомени, като има информация

Сблъсъци заради демонтажа на МОЧА. Пострада депутат от БСП

Зоопарка започва да привлича все повече посетители, като редица животни се добавят към него с времето, съобщава.

София се превръща в популярно място за забавление. Много хора, вдъхновени от различните животни и забавления, посещават градината, което създава желание у децата и възрастни да се запознаят с живите животни, разкрива. И зоопаркът тогава ще остане на това място.

Този аспект обаче променя край на Втората световна война, когато започва строежът на паметника на съветската армия на мястото на градината. Към строежа участват редица архитекти, лидерува от проф. Данко Митов, скулпторите Любомир Далчев, Иван Фунев, Иван Лазаров, архитектите Иван Васильов, Любомир Нейков и Борис Капитанов, художник Борис Ангелушев и други, съобщават историците и участници в строежа.

Фигурите на паметника са изработени от бронз и са поставени в позиции, отразяващи освободителната дейност на Съветската армия и победите на Йосиф Сталин над хитлеровия фашизъм. Детайли за този строеж се разкриват и в статията „София“ от 1953 г.

Паметникът е изготвен с високи качествени материали (витошки и карловски гранит) и съдържа в себе си идеите за освободителната мисия на Съветската армия, представя информация от „168 часа“.

Теренът на паметника е с дължина 80 метра и широчина 28 метра, с венци от бронз, символизиращи победите на Сталин.

Оцениха ПСА на 20 млн. лв., кметът Терзиев вече не може очаква подкрепа от БСП в СОС

Ще се запази вечната памет за строежа на паметника на съветската армия.

Освен художествената стойност на структурата, тя също има емоционален заряд за много хора, които свързват това място с някои от забележителните моменти в историята на града.

Същото важи и за неговите съзидатели, чиито дейности са запечатани в историята.