Начало Свят Как да се предпазите от прегрети спирачки през лятото

Как да се предпазите от прегрети спирачки през лятото

1872
Сподели
Опасността от прегряване на спирачките е един от съвсем малкото минуси на лятото. Но лесно можете да я сведете почти до нула с малко предварителна по

Опасността от прегряване на спирачките е един от съвсем малкото минуси на лятото. Но лесно можете да я сведете почти до нула с малко предварителна подготовка, пише Automedia. При хидравличните спирачни системи например най-честата причина за прегравяне е неправилното поставяне на накладките, а с това можете да се справите дори в домашни условия, съветват експертите на реномирания британски производител Ferodo.

Ако луфтът между накладките и спирачния диск е прекалено голям, може да няма достатъчно притискане и колата ви да не спира както трябва. Ако пък е прекалено малък, може да се стига до контакт дори и без да сте натиснали педала, което води до прегряване, износване и деформиране на компонентите. От горещината е възможно дори да се стигне до напукване на спирачния диск.

Всички хидравлични дискови спирачки имат автоматичен регулатор, който ги напасва, но въпреки това специалистите препоръчват периодично да проверявате луфта. От основаната преди 120 години компания Ferodo дори са съставили инструкция как може да стане това в седем относително прости стъпки:

– Обезопасете колата, за да не може да се движи, и откачете спирачката.
– Свалете гумата.
– Поставете сглобката на спирачния апарат към направляващите щифтове. Отделете външната накладка от буталото. Проверете и него, и вътрешната страна на накладката за изтъркване.
– Проверете с луфтомер разстоянието между буталото и вътрешната накладка с помощта. Трябва да е в диапазона, препоръчан от производителя.
– Ако разстоянието е по-малко или по-голямо от препоръчителното, ръчно го коригирайте.
– Натиснете спирачката 50 пъти.
– Проверете отново разстоянието. Ако луфтът пак е по-малък или по-голям от препоръчителното, се налага да се сменят отделни компоненти или целият спирачен апарат.

Коментари