Начало Любопитно Как да се предпазим от жегите?

Как да се предпазим от жегите?

54
Как да се предпазим от жегите?

При тези много високи температури е важно да помним всички съвети, които чуваме всеки път и да се придържаме към тях.

Основните неща, които трябва да правим при такива високи температури са:

  • да не сме на открито продължително време,
  • да пием повече течности,
  • и главното – да грижим за здравето си в първата ред.д

Един от най-често споменатите съвети, особено от нашите родители, е да избягваме излизането наслънце през следобедните часове. Това не е случайно, тъй като слънцето е най-силно тогава и продължителната излагане може да бъде неприятно. Ако все пак трябва да сме навън през това време, е добре да избираме пътища с повече сянка.

За да се предпазим от жегата е полезно да носим светли дрехи. Тъмните цветове привличат слънцето, което не е добре при температури над 38-40 градуса.

Шапката с широка козирка също помага за справяне с жегата.

Бутилката с вода винаги трябва да е с нас, както и хидратацията преди излизане в горещините. Препоръчително е да пием около 2-3 литра течности, когато термометрите показват над 35 градуса.

Трябва да внимаваме с консумирането на алкохол по време на горещините, тъй като може да натовари организма и да бъде опасно. Важно е да консумираме алкохол с умереност през горещите летни дни.

Също така е важно какво ядем. Препоръчително е да консумираме по-леки храни като плодове и салати, а не мазни храни.

Ако използваме климатик за охлаждане, е важно да не намаляваме температурата твърде много, защото рязката промяна на температурата може да не е добра за здравето ни, когато излезем от студено помещение в горещината.

Повече новини от деня – открийте тук