Начало Водещи Как да свалим високото кръвно без лекарства?

Как да свалим високото кръвно без лекарства?

16727
високо кръвно

Всяко трето или четвърто повикване в “Бърза помощ” е свързано с повишено кръвно налягане. Много от тези обаждания обаче не са свързани с наистина сериозна причина. Повечето обаждания са в резултат на страх и паника от показанията на тонометъра. Важно е човек да знае какво да прави, когато кръвното налягане се задържи дълго време високо. Има редица проверени в практиката начини, които ще ви помогнат да се справите с проблема. Нека да поговорим за някои от тях.

Активни точки

Този комплекс не е задължително да се изпълнява изцяло – някои може да се почувстват по-добре и след частичното му прилагане. След това можете да спрете, да се отпуснете или да заспите. И начинът е следният.

• Затъмнете стаята, изключете светлината и всички устройства, източници на звук, затворете вратите, осигурете си пълно спокойствие и тишина. Полегнете, намерете удобна позиция на възглавницата. Свийте коленете, затворете си очите. Помислете за нещо приятно за вас. Дишайте бавно. Направете 30 дълбоки вдишвания и издишвания, като при това задръжте дъха си между тях. Внимателно, без да натискате силно, сложете палеца си на пъпа за пет минути, фокусирайте вниманието си върху тази област, прогонвайки всички други мисли и страхове.

• Втора стъпка: под меката част на ухото намерете вдлъбнатината и с леко натискане, бавно движите пръста си по линията от горе на долу и така чак до самата ключица. Направете това десет или дванадесет пъти, от двете страни на шията.

• Масажирайте и активните точки, които са разположени на нивото на меката част на ухото – приблизително на един сантиметър в посока към носа. След като приключите с масажа, затворете очи и спокойно си почивайте.

Стимулиране на оттока на кръвта от главата

Често помага методът, базиран на оттока на кръвта от главата към долните крайници. И така, ако не страдате от разширени вени на краката, този метод е много подходящ за вас. Има няколко такива метода, които се основават на загряване на краката.

Можете просто да сложите краката си в гореща вода, а главата, тилната част – да охладите. Или поставете компрес с горчица около глезените. Ще ви помогне и компресът с оцет на краката. За целта разредете ябълков оцет с вода в съотношение 1:1. С получения разтвор напоете кърпа, след което обвийте стъпалата до глезените. Просто се отпуснете, поседете така. Ябълковият оцет действа като дразнител и катализатор за оттока на кръвта към крайниците. След около 20 минути изплакнете краката си с леко студена, чиста вода.

Лесни движения за здраве

Съществува и лесен комплекс от техники под формата на гимнастически упражнения – най-обикновени движения.

• Застанете прави, отпуснете ръцете си да висят свободно отстрани. Вдигнете една ръка нагоре и я поставете зад главата. Ако е необходимо, помогнете й с другата си ръка. В това положение застинете за половин-две минути. След това сменете ръцете и направете същото. Така – няколко пъти. Постепенно кръвта от сърцето и главата ще се придвижи към най-напрегнатите мускули.

• Разтворете широко краката си. Вземете в ръка пластмасова бутилка и повдигнете ръката нагоре. Наклонете цялото си тяло и ръцете на една страна (вдясно), като в същото време свийте единия крак в коляното откъм страната, на която се накланяте (вдясно). Останете в тази поза една минута. Кръвта ще стигне до краката. След това направете същото, но в обратната посока. Изпълнете няколко повторения във всяка посока.

• Вземете в ръка каквато и да е къса пръчка или цилиндър с диаметър 4-6 см. Поставете я зад главата и леко я движете нагоре-надолу по врата, по мускулите, докато ви стане по-леко.

Както можете да видите, движенията са съвсем лесни и всеки може да ги изпълни без проблеми.

На помощ идват и проверени билкови рецепти

Има няколко популярни доказани методи, базирани на полезни билки:

• Вземете малък лист от здравец и го намачкайте с пръсти. Вдишайте аромата му и натрийте с него слепоочията си. Намачканите листа или кашицата от тях сложете за един-два часа на китката – на мястото, където се усеща пулсът.

• Вземете по две супени лъжици сух копър и коприва, изсипете ги в тенджера с половин литър мляко. Загрейте, оставете сместа да кипне и свалете от котлона – не трябва да я оставяте да ври. Покрийте съда с капак и оставете за десет минути да се запари. След това прецедете и изпийте получената отвара.

• Една супена лъжица от билката орехче смесете с една супена лъжица от билката живовляк. Поставете на котлона да заври с една чаша вряла вода. След десет минути прецедете отварата. Половината от полученото количество изпийте. Останалото – изпийте след половин час.

• При високо кръвно налягане се препоръчва използването на прясно изцеден гроздов сок. Необходимо е да започнете приема с половин чаша сок, като я изпиете наведнъж, а след това увеличавайте постепенно дозата до 200 мл. Сокът от грозде трябва да се пие 3 пъти на ден, един час преди хранене. Курсът на лечение не трябва да надвишава повече от 6 седмици. Преди приемането разредете гроздовия сок с вода в равни пропорции.

Сърдечносъдовите заболявания като инфаркт или инсулт твърдо задържат лидерството си сред причините за смърт по целия свят. И експертите от Световната здравна организация прогнозират, че през следващите 30-50 години е малко вероятно ситуацията да се промени: заради проблеми със сърцето и кръвоносните съдове хората често ще попадат в болница. Един от основните симптоми, който предупреждава, че трябва спешно да обърнете внимание на състоянието на сърцето и кръвоносните си съдове, е повишеното кръвно налягане. След 40-ата година лекарите препоръчват да се контролира по-активно този показател, да следите дали е в нормални стойности и ако има отклонения, да се консултирате със специалист, особено при задържане на по-високите му стойности в продължение на няколко дни.

Разбира се, най-добре е да контролирате кръвното си налягане с помощта на тонометър. Но ако устройството не ви е под ръка, можете да използвате няколко доказани в практиката методи, за да определите дали всичко е наред с налягането.

undefined

Симптоми
Високото и ниското кръвно налягане се отразяват различно върху организма. При повишено налягане са характерни следните симптоми:

• притискаща или пулсираща болка в областта на слепоочията;

• треперене на крайниците;

• зачервяване на лицето;

• ускорено сърцебиене;

• чувство на тревожност или повишена възбудимост;

• кръвотечение от носа;

• повтарящо се гадене и повръщане.

Ниското кръвно налягане може да бъде определено чрез следните симптоми:

• притискащо главоболие в областта на тила;

• силен световъртеж;

• силна слабост;

• сънливост;

• бледност;

• еднократно повръщане.

undefined

Ориентирайте се по пулса
Ако нямате специално устройство под ръка, можете да измерите пулса си. За тази цел заемете удобна поза, седнете така, че гърбът ви да се опира на стола. Можете да използвате всяка артерия, на която лесно може да напипате пулса, но по-често това се прави в областта на китката. След като напипате пулса, трябва да окажете натиск върху артерията, така че пулсирането да спре: колкото повече усилия трябва да положите, толкова по-високо е налягането. Ако пулсацията спре след лек натиск, това означава, че кръвното ви налягане е доста ниско.

предишна статияРеволюционни нововъведения при наградите „Оскар“
следваща статия10 полезни трика за по-качествени снимки със смартфон