Начало Водещи Как да изберем най-качественото шампанско?

Как да изберем най-качественото шампанско?

2088
шампанско

Празничните събития и празничните събирания често се отбелязват с изискана чаша вино. Докато шампанското конкретно се отнася до пенливо вино, произведено в региона на Шампан, според строги спецификации, мнозина смятат, че други сортове пенливи вина (като Cava или Prosecco) са също толкова привлекателни. Освен да се определи дали да се избере шампанско или друго пенливо вино, трябва да вземете предвид вкуса, бюджета и предназначението, преди да се отправите към магазина за напитки.

Изберете регион. Пенливите вина са произведени по целия свят и са известни с много имена. Чрез разбирането на страната на произход, можете да оцените ароматичните профили, които всеки тип пенливо вино олицетворява. Винопроизводителите в Шампан, Франция, регион в североизточния ъгъл на страната, произвеждат най-популярното пенливо вино. Само определени одобрени сортове грозде, като Шардоне, Пино Ноар и Пино Меуниър, са разрешени в Шампан съгласно френското право. Просеко е искрящо италианско вино. Испанското пенливо вино е известно като Кава.

Сладост. Решете дали предпочитате сухо или сладко шампанско. Брут шампанско, Екстра брут, Сухо или Екстра сухо, Сек или Деми сек са видовете шампанско според сладостта.

Помислете за цвета. В зависимост от типа грозде, използвано в производството, както и от други фактори, шампанското и пенливите вина имат цвят различен от бял, розов до червен. Цветът може да повлияе на вкуса и на това как „тежко“ виното се чувства и в устата.

Помислете за сдвояването с храната. Свежата киселинност и ефервесцентна природа на шампанско и пенливите вина ги правят перфектен партньор за разнообразие от ястия.

По-светлото качество на Бланк де Бланк комплицира храни като морски дарове, кремообразни сирена и вегетариански ястия. По-тежките храни, като печена патица или пуйка, се справят добре с Блан де Ноар. Пенливото розе е подходящо за пикантни храни.

предишна статияВ Сибир започват опити за създаване на плазмен двигател
следваща статияКуклата Барби „помъдря“, става на 60 години