Начало Водещи Как българи източват западни помощи и живеят като баровци

Как българи източват западни помощи и живеят като баровци

84
Емилия Милчева
Емилия Милчева
Снимка: „Дойче Веле“

Има нещо дълбоко иронично във факта, че българите, които крадат от западните социални системи, инвестират в имоти в България, а корумпираните българи изнасят присвоеното в офшорки, криптовалута и луксозни имоти в чужбина. Но ако последните се измъкват безнаказано, благодарение на политически и прокурорски “чадъри”, крадците на социални помощи ги хващат и осъждат в държавите с правосъдие.

След Великобритания, където петима български граждани бяха осъдени заради източени близо 54 милиона паунда, и в Белгия разкриха схема с участие и на българи, по която са задържани общо 17 лица. Белгийската прокуратура разследва кражби на самоличност, чрез които измамниците са получавали статут на самоосигуряващи се лица с право на обезщетения в моменти на кризи. Въпрос на време е да бъдат разкрити злоупотреби със социални помощи и средства за подпомагане и в други европейски държави, в които също да са замесени българи.

Слабите места

Случаят в Белгия, предшестван от този във Великобритания разкрива сходни уязвимости на социалните системи. Според експерти те са свързани с твърде голяма бюрокрация, занижени проверки за верификация на самоличността и повишена зависимост от цифрови платформи без достатъчно мерки за киберзащита и сигурност. Например във Великобритания е установено, че липсата на интегрирани системи за обмен на данни между различните правителствени агенции е позволила измамниците да изфабрикуват фалшиви договори за наем, фалшиви бележки от личния лекар и др. Използвали са и много фалшиви документи за самоличност, което, според британски медии, показва системна уязвимост при проверките за автентичност. Резултатът е, че в продължение на четири години и половина към британската държавна служба за изплащане на помощи Universal Credit са подадени над 6000 фалшиви искове.

Но един от най-сериозните проблеми е слабата трансгранична комуникация, слаба координация и споделяне на информация между системите за социално подпомагане на различните държави. От тези слабости се възползват измамници, като искат обезщетения в няколко европейски държави едновременно.

И не само измамници – отдавна е известна схемата, чрез която български граждани получават средно по 1800-2000 лева на месец, при това цяла година, само след седмица работа във Франция. Причината е, че там помощта за безработица е процент от последната заплата и в резултат българските данъкоплатци плащат тези суми, а продължителността зависи от трудовия стаж. Но има начини документи с цел високо обезщетение в България да се извадят и без човек да е работил в чужбина – НОИ установява десетки случаи на мними безработни.

Български заплати vs британски помощи

Заради осветяването на схемата за 54 млн. паунда, инспектор Васил Панайотов беше награден с лично оръжие от министъра на вътрешните работи. Панайотов подал информация на британските власти преди 3 години, след като в ромския квартал “Надежда” в Сливен започнали да парадират кой е най-богат и “да живеят като барони” – луксозни къщи, коли за над 100 000 лева и банкети. В действителност схемата e действала в периода 2016-2021 г. Големият мащаб и продължителността на измамата показват, че механизмите за превенция и откриване на пробиви от такъв калибър във Великобритания не са били ефективни.

Заплатата на инспектора от “Борба с организираната престъпност” (БОП)- Сливен, сигнализирал за най-големия случай на измама със социални помощи в Англия и Уелс, е над два пъти по-ниска от социалните помощи, които незаконно са получавали всеки месец хиляди българи. Според различни източници те са разполагали с 2000 до 2500 паунда месечно, което прави между 4631 и 5799 лева. Директорът на ГДБОП, съгласно наредбата за основните възнаграждения в МВР, получава основна заплата от 3569 лева. Самият Панайотов е повече от 15 години в системата на МВР, бил е началник група в сектор „Противодействие на икономическата престъпност”.

Големите въпроси

Но докато във Великобритания въпросите са свързани с дефицитите на системата, в България същественият въпрос е как така се проспива необяснимото забогатяване, за което липсват убедителни доказателства. Големи нови къщи в многолюдния ромски квартал, където допреди шест години нямаше и детска градина, а ВиК-мрежата е отпреди 1980-а, веднага се набиват на очи.

Затова пък не правят впечатление хотели на Черноморието, имоти в луксозни комплекси, яхти и офшорни сметки в чужбина на магистрати и лица на висши публични длъжности. Проверки на съответствието в имуществените декларации, които подават, в действителност липсват – или ако се правят, са формални.

Сега белгийската прокуратура иска да установи къде е тази част от присвоените по предварителни данни 1,7 млн. евро, която е била изпратена в България. Обаче василпанайотовците май свършиха.

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.