Начало Водещи Как биткойн направи двама близнази милиардери?

Как биткойн направи двама близнази милиардери?

2599
биткойн

Завършилите Харвардския университет близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос, които преди време съдиха Марк Закърбърг заради това, че е откраднал идеята им за Facebook, са първите биткойн милиардери в света, според някои международни медии.

36-годшните братя изгубиха делото срещу Закърбърг, но вследствие на извънсъдебно споразумение получиха 65 млн. долара. Те са използвали 11 млн. от тях, за да инвестират в биткойн през 2013г., което означава, че са били сред първите поддръжници на криптовалутата.

#tbt I think this was from #sxsw – either way I like the ?’s in the background ??

A post shared by Cameron Winklevoss (@winklevoss) on

Еднояичните близнаци, която станаха популярни след излизането на филма, „Социалната мрежа“, са придобили 1% от всичкия биткойн в обращение по онова време. Техният залог се оказва много печеливш, тъй като днес биткойнът вече се търгува на цена от над 11 000 долара.

 

 

Това стремглаво поскъпване превърна в милионери много от ранните инвеститори в биткойн, но за близнаците Уинкълвос се смята, че са първите публични личности, чиято инвестиция в криптовалутата вече се оценява на над 1 млрд. долара, пише Daily Telegraph.

„Ние гледаме на биткойн като на потенциално най-голямата социална мрежа в света”, заяви Тайлър Уикълвос пред Financial Times през 2016г.

Близнаците чули за първи път за биткойн, докато били на почивка в Ибиса през 2012г. Те пускат собствена борса за дигитални валути – на име Gemini, през 2015г.

Днес цената на биткойна се движи близо до нивото от 11 800 долара, което бе достигнато в неделя, след като регулаторните органи в САЩ разрешиха на CME Group и CBOE Global Markets да пуснат фючърси на криптовалутата.

Контрактите на CME Group ще се предлагат от 18 декември, докато от Cboe все още не са обявили начална дата.

И двете борси получиха одобрения в петък, след като преминаха през процес, който се нарича самосертификация – обещание пред регулаторния орган, че продуктите няма да нарушават закона, информира Bloomberg. Огромното поскъпване на биткойна предизвика множество предупреждения за балон при криптовалутите.

предишна статияОптимистична прогноза за влизането на България в „чакалнята на еврозоната”
следваща статияТри основни грешки при шофирането през зимата