накладки

Любителите на високите скорости може да не обичат да го признават, но способността да се спре навреме много пъти надвишава по важност бързото ускорение. Като се има предвид това, подходящите накладки са тези, които осигуряват безопасността на автомобилистите на пътя.

И така, какви представляват те? Казано по-просто, компонентът, който прилага необходимото налягане и триене върху спирачните дискове, което позволява на автомобила да спре.

Това триене се използва за преобразуване на кинетичната и топлинната енергия на превозното средство.

Два от тези компоненти са поместени в спирачния апарат , техните триещи се повърхности са насочени към диска. Винаги, когато се задействат спирачките, сложен механизъм притиска тази двойка накладки върху въртящия се диск и – като че ли чрез магия – колата се забавя или спира напълно, в зависимост от силата на натиск.

Липсата на достатъчно накладки ще доведе до износване на спирачния диск, намалена спирачна сила и – в крайна сметка – повредена спирачна система.

накладки

Въпреки това за мнозина тези неща не са важни, стига спирачните им накладки да преминат годишният технически преглед.

Сега ще се спрем на различните видове накладки. Трябва да знаем че различните видове подхождат на различни модели, което би трябвало да предизвиква дори интереса на случайния водач.

ПОЛУ-МЕТАЛНИ

Това са най-често срещаните спирачни накладки, полуметалните модели се състоят от между 30% и 65% метал. Допълнителният материал може да включва стоманена вълна, влакна и мед.

След като се смесят, тези елементи се свързват заедно с органична смола. От тук те се оформят в предварително зададени форми и се пекат в пещ, което води до по-голяма трайност.

Тази здравина е едно от многото им предимства. Полу-металните накладки са устойчиви на топлина и далеч по-щадящи за дисковете, отколкото техният керамичен еквивалент. Те са склонни да са по-евтини и – когато присъстват около 60% метал – се поддават на силно спиране на дълъг участък от пътя или писта.

Всъщност полу-металните спирачни накладки може би са най-подходящи за състезателни автомобили с висока мощност. Ако притежавате превозно средство, което ускорява от 0-100km/h светкавично, това е опцията за вас.

Както при всички видове накладки, има и недостатъци, в този случай нежелана реакция при екстремно ниски температури. Избягвайте да ги ползвате при пътуване в Антарктида.

КЕРАМИЧНИ

Може би най-скъпият вариант. Много вероятно е да сте собственик на суперкола, ако притежавате комплект керамични накладки.

Защо са скъпи?

В действителност те създават отлично спиране, поглъщайки топлина, генерирана дори от най-екстремните и остри спирания.

Съставени от керамични влакна и подобни материали в допълнение, тези накладки са по-чисти и по-тихи от всички останали, представени в това описание. Те издържат и по-дълго, особено сравнени с органичните накладки.

Основен недостатък е колко време отнема да ги загреете до работна температура. Така че, въпреки че керамичните подложки са идеални за рали-автомобили, те са почти безсмислени, когато са инсталирани в средния клас автомобил, който рядко би достигнал оптималната топлина при работа.

ОРГАНИЧНИ С НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА МЕТАЛ

По-доброто спиране се реализира с нискометален NAO вариант, резултат от органична формула, смесена с между 10% и 30% мед или стомана. Тази рецепта със сигурност помага при пренасянето на топлина. Те обаче са на шумни от една страна, също така добавеният метал може да причини повишено отделяне на прах.

БЕЗАЗБЕСТОВИ ОРГАНИЧНИ

Както подсказва името, тези накладки са направени от голяма степен органични материали. Това не винаги е било така. В действителност имаше време, когато накладките бяха конструирани от азбест. Днес минералът е заместен от други съединения на фона на опасенията за здравето и безопасността.

По-меките и сравнително тихи по-нови версии могат да включват фибростъкло, гума или кевлар, да не говорим за смоли като целулоза.

Non-Azbestos Organic накладки се износват бързо и не са подходящи за ежедневно шофиране по пътя. Нещо повече, те не се препоръчват за интензивно спиране.

ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

Когато става въпрос за монтаж на накладки е добре да се сдобиете с информация. Такава може да откриете на страницата на rexbo.bg – един от магазини за резервни части в категорията Спирачна система. Намерете мнение по форумите и прочетете плюсовете и минусите на всеки тип, преди да вземете решение.

Оказва се общоприето, че по-леките и компактни превозни средства са най-подходящи за органични накладки. Те ще осигурят необходимата спирателна мощност, като същевременно произвеждат минимален звук. Те също са сравнително евтини за закупуване.

Междувременно автомобилите със среден размер се нуждаят от малко допълнително сила при спиране на мощността. Следователно накладки с ниско  съдържание на метал NAO са най-подходящи, просто бъдете подготвени за по-шумно спиране.

Ако имате достатъчно късмет да притежавате спортен автомобил и жадувате повече по пътя на ускорението, насочете се към полуметални или висококачествени керамични накладки. И двете ще ви гарантират спиране преди излитането.

И накрая, шофьорите на камиони и онези, които теглят значителни товари, се нуждаят от повече метално съдържание. Възможно е дори да са необходими тежки подложки за осигуряване на допълнителна защита.

 

Средната продължителност на живота на комплект накладки е около 30 000 км. По-новите модели се предлагат с предупредителна светлина, която показва кога е необходима подмяна, но силното шумолене, лошите вибрации, очевидното износване и склонността на автомобила да се дърпа към едната страна крият допълнителни рискове.

Затова внимавайте за спирачните накладки, те имат значение повече, отколкото си мислите.

предишна статияГрах, яйца и семки срещу махмурлук
следваща статияЧастица от „Лего“ се крие в носа на момче 2 години