Начало Анализ Какво каза Макрон в речта си пред Сорбоната?

Какво каза Макрон в речта си пред Сорбоната?

69
Еманюел Макрон
Снимка: БТА

Ето какво трябва да знаете за обръщението на френския президент Еманюел Макрон, което той направи в университета Сорбона в Париж в четвъртък.

Макрон очерта приоритетите си за бъдещето на Европейския съюз в двучасова реч,  шест седмици преди европейските избори през юни. Тя обхвана всичко – от неотдавнашните фермерски протести до финансовото регулиране в Блока. Той обрисува мрачна картина на Европа, като заяви, че тя е „в смъртна опасност“ и се намира „под обсада“, като рискува да бъде изтласкана встрани в конкуренция с другите големи сили.

За спасението на Европа Макрон призова да се даде нов тласък на Европейския съюз.

Ето и по-важните акценти от речта на Макрон:

Повече пари

Макрон иска Европа да стане глобален лидер до 2030 г. в пет сектора: изкуствен интелект, квантови изчисления, космическа индустрия, биотехнологии и нови форми на чиста енергия като водород и ядрен синтез.

Амбициозна програма, биха казали някои.

Френският президент призова за „публичен инвестиционен шок“ и за „удвояване на финансовия капацитет на Европа“, чрез по-голямо използване на собствени източници на приходи на ЕС.

Европа да не е зависима от САЩ

Той се изказа и в подкрепа на това отношенията с Обединеното кралство на ниво отбрана да се разширят. Макрон определи Брекзит като една от „безпрецедентните кризи“ за Европа през последните години.

„Това беше „експлозия“, чиито негативни последици доведоха до това, че днес никой не смее да предложи излизане – нито от Европа, нито от еврото.“

Макрон заяви, че Европа трябва да е в състояние да влезе в диалог с трети страни и да покаже, че не е „васал“ на САЩ. И още: по думите му Старият континент е застрашен в икономическо отношение от изоставане в международен план и трябва да преосмисли модела си на растеж.

Европейски компании пред чуждестранни конкуренти

ЕС трябва да предпочита местните компании пред чуждестранните конкуренти, когато става въпрос за публична финансова подкрепа в стратегически сектори като отбраната и космоса, каза Макрон.

Той призова за „преразглеждане“ на европейската търговска политика и за „защита на нашите интереси“ в условията на китайските и американските търговски практики.

„Това не може да се получи, ако сме единствените в света, които спазват правилата за търговия, така както са били приети преди 15 години, ако китайците и американците вече не ги спазват, като субсидират ключови сектори“, каза той.

Френският президент предложи да се закрепи принципът на „европейското предпочитание“ в договорите на ЕС, но не уточни дали това би означавало и облагодетелстване на европейските компании в обществените търгове, нещо, за което Франция се застъпва.

Той каза, че правилата за конкуренцията на ЕС трябва да бъдат облекчени, за да проправят пътя за така наречените европейски шампиони, отдавнашна цел за Франция и Германия.

„Войната в Украйна е най-голямата заплаха за сигурността на Европа“

„Нашата Европа днес е смъртна, тя може да умре и това зависи единствено от нашите решения.“ По думите му Старият континент е изправен пред повратен момент и трябва да направи повече, за да може да се конкурира с бързо въоръжаващите се глобални съперници. Европа трябва да осъзнае факта, че не е достатъчно добре въоръжена на фона на такива глобални заплахи като руската война в Украйна, каза Макрон. Според него европейците трябва да променят отбранителната си стратегия. Защото войната в Украйна е най-голямата заплаха за сигурността на Европа, смята френският президент.

„Основната предпоставка за нашата сигурност е Русия да не спечели тази агресивна война“, каза още Макрон и предложи създаването на Европейска военна академия. Френският президент смята, че Европа трябва също така да укрепи своята киберсигурност и да насърчи собствената си военна промишленост.

„Как можем да изградим нашия суверенитет, нашата автономия, ако не поемем отговорност за развитието на нашата собствена европейска отбрана“, попита той. По думите му ядреното възпиране, което Франция притежава, е „съществен елемент в отбраната на европейския континент“.

Внимавай, НАТО

В геополитическия контекст, изострен от войната в Украйна, Макрон призова ЕС да продължи да укрепва отбраната си в рамките на НАТО, споменавайки между другото възможността Европа да се сдобие със собствен противоракетен щит.

Във връзка с това Макрон обяви, че ще прикани европейците да изградят „стратегическа концепция“ за „надеждна европейска отбрана“. Той също така призова Европа да укрепи отбранителната си промишленост и се обяви в подкрепа на „европейски заем“ за инвестиране във въоръжение – тема табу, особено в Германия.

Той намекна, че НАТО не е единственият форум за обсъждане на подобни въпроси. Коментарите му са в рязък контраст с тези на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която по-рано този месец се опита да увери НАТО, че настояването на Европа за по-голяма роля в отбраната не намалява значението на военния съюз.

В очевиден удар срещу ролята на НАТО в европейската отбрана, Макрон заяви, че европейците трябва да насърчават собствените си оръжейни стандарти.

По-малко време в TikTok

Макрон също подхвърли идеята за общоевропейски правила за времето пред екрана за непълнолетни.

Призивът на президента дойде в момент, когато правителството му се фокусира все повече върху проблемите на младежта и образованието. Франция вече прие законопроект, който гарантира, че потребители под 15 години няма да имат достъп до социални медии и други платформи без съгласието на родителите си. Френските правила обаче така и не влязоха в сила, тъй като не са в съответствие със законодателството на ЕС.

Макрон  призова и за по-строги правила за модериране в социалните медии.

*Източник: „Политико“, БТА, „Дойче Веле“

Още актуални анализи – четете тук