Начало Водещи Какво има на „скандалния“ билборд на Промяната и защо ядоса ГЕРБ и...

Какво има на „скандалния“ билборд на Промяната и защо ядоса ГЕРБ и ЦИК?

144
билборда на Промяната
„Скандалният“ билборд на Промяната

Вчера отново се разрази поредната предизборна буря, в която бяха замесени за пореден път бяха замесени ГЕРБ и ПП–ДБ, но този път към тях се включи и ЦИК.

Промяната са решили да покажат на публиката нетрадиционен предизборен плакат, който се появи на няколко билборда в страната. Не него са сложени три снимки – на акад. Николай Денков, който е кандидат за депутат от ПП-ДБ, на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на председателя на ДПС Делян Пеевски.  Текстът под снимките гласи „Какъв искате да бъде вашият премиер“.

Всъщност в билборда няма нищо скандално – нито има обидно съдържание, нито има агресивни реплики, които сме свикнали да чуваме от парламентарната трибуна и от репортажите по телевизиите през последните 3 години. Въпреки това от ГЕРБ излязоха с мигновена реакция и сезираха ЦИК. Жалба срещу билборда е подал административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, недоволен единствено от използването на лика на Бойко Борисов. Според него това било неправомерно, като се уронвал и престижът на лидера на ГЕРБ.

„Кога гледам, до мене Денков, изпъчил се – мощен, силен, управленец. Всеки ден бягаха при Делян. Помня го като ден днешен. Искаха сега да ни експлоатират за изборите. Сложили ми една смачкана снимка, гледам като тъжно куче. Сложи ме от „Мъж на годината“, да те изкарам, да станеш премиер пак“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в типичния за него стил.

Официално никой от ЦИК не направи коментар по казуса, но последва светкавично директно гласуване, при което с 12 „за“ срещу един „против“ бе одобрено предложението за установяване на нарушение, за което ще бъде издаден съответен акт за санкция срещу Николай Денков. Бе прието и да се възложи на областните управители в София и Пловдив да свалят билбордовете.

За широката публика остават загадка две неща. Първото е защо имаше толкова гневна и нервна реакция от страна на ГЕРБ, които раздухват ненужно пореден „скандал“, свързан с Промяната. Редно е и ГЕРБ, и ЦИК да обяснят защо сравняването на Денков, Борисов и Пеевски е обидно. И второто е защо ЦИК реагира с такава бързина и без обяснения се притече на помощ на ГЕРБ, което пък неизменно поражда съмнения кой точно в България контролира изборния процес.

Още актуални коментари – четете тук