Начало Водещи Какво е ретроградният Меркурий и защо хората се страхуват от него?

Какво е ретроградният Меркурий и защо хората се страхуват от него?

741
Сподели

Технически проблеми, пропуснати полети, напрежение на работното ви място – човек, който се доверява на астрологията, би ви предупредил да очаквате всички тези проблеми, а и повече, когато Меркурий е в ретроградния си период.

„Нямаме сведения за физически механизъм, който да причинява неща като прекъсване на електрозахранването или промени в личността на хората“, казва д-р Марк Хамергрен, астроном от Чикагския планетариум Адлер, пред Mental Floss.

Историята на „ретроградният Меркурий“

За „ретрограден Меркурий” се споменава в астрологичните среди още в средата на 18 век. Събитието се отбеляза в британските селскостопански алманаси от това време, които фермерите четат, за да синхронизират своите планове за засаждане с моделите на звездите. По време на викторианската епоха интересът към астрологията процъфтява, като мнозина вярват, че звездите влияят на Земята по най-различни (често неприятни) начини. Публикации от края на 19-ти век в издания като „The Astrologer’s Magazine” и „The Science of the Stars” свързват ретроградния Меркурий с обилни валежи. Макар и тогава в шепа статии случващото се по време на този период да се определя като „лоша поличба”, това вярване е по-разпространено днес, отколкото в миналото.

Какво е „ретрограден Меркурий”?

Въпреки че истерията около ретроградния Меркурий е по-голяма от всякога, все още има нула доказателства, че това е нещо, за което трябва да се тревожим. Дори най-простите твърдения, като идеята, че гравитационното привличане от Меркурий влияе върху водата в телата ни по същия начин, по който Луната контролира приливите и отливите, лесно се опровергават от науката. „Кола на 20 метра от вас ще упражни по-силно гравитационно привличане, отколкото планетата Меркурий“, казва д-р Хамергрен.

За да се разбере по-лесно защо този процес не влияе по никакъв начин на живота на Земята, трябва да разберем какво стои зад него от научна гледна точка. Когато най-близката до слънцето планета е ретроградна, тя изглежда така сякаш се движи „назад“ (от изток на запад, а не от запад на изток) по небосвода. Това движение в обратната посока на Меркурий всъщност е само илюзия за хората, които го наблюдават от Земята. Представете си Меркурий и Земята, които обикалят слънцето като коли на състезателна писта. Годината на Меркурий е по-кратка от годината на Земята (88 земни дни в сравнение с 365), което означава, че на Меркурий се сменят 4 години, докато Земята прави една пълна обиколка около Слънцето.

Когато двете планети са една до друга от една и съща страна на Слънцето, Меркурий изглежда сякаш се движи на изток за хората на Земята. Но когато Меркурий изпревари Земята и продължи по своята орбита, нейната права траектория изглежда променя курса си. Според д-р Хамергрен това е просто илюзия.

Земната орбита не е идентична с тази на която и да е друга планета в Слънчевата система, което означава, че всички планети изглеждат така сякаш се движат назад в различен момент от времето. Планетите по-далеч от слънцето от Земята имат още по-забележими ретроградни модели, защото се виждат през нощта. Но благодарение на астрологията, движението на ретроградният  Меркурий пробужда страх у хората на всеки няколко месеца.

Коментари