Начало Водещи Какво да правим при подут корем?

Какво да правим при подут корем?

756
assorted junk food

Подутият корем може да бъде причинен от дисбаланс в чревната флора, бактерии и други микроорганизми, които живеят в червата и помагат за смилането на храната. Често срещани причини за подуване на корема са газове, чревна дисфункция, ПМС или хранителна непоносимост.

Гастроентерологогът д-р Ашкан Фархади дава някои съвети за временно подуване на корема.

Разходки и повече ходене

Ходенето може да помогне при подуване на корема, защото стимулира храносмилателната система да започне да работи, а изследванията показват също, че хората, които спортуват редовно, са по-малко склонни да имат газове в червата си, отколкото тези, които не спортуват.

Солена баня

Солта се използва за облекчаване на стреса, който често засяга червата и може да забави мускулните контракции, така че ваната ще помогне на тялото да се отърве от храната в червата, казва Фархади.

Храносмилателни ензими или пробиотици

Подуването може също да бъде свързано с дисбаланс в чревната флора, бактерии и други микроорганизми, които живеят в червата и помагат за храносмилането, а понякога и хранителни добавки като храносмилателни ензими, пробиотици и пребиотици.

Пийте повече вода

Дехидратацията причинява по-тежки изпражнения в червата, които могат да ви накарат да се почувствате подути, казва лекарят. Той препоръча мъжете да пият общо около 15 чаши на ден, а жените – близо 11 чаши.

Не прекалявайте с храни, които са богати на фибри

Въпреки че повечето хора вярват, че храните, богати на фибри, са полезни за здравето, тъй като помагат за растежа на здрави бактерии, те също могат да стимулират растежа на лоши бактерии, които могат да произвеждат повече газове и да причинят подуване, обяснява д-р Фархади и препоръчва първо да се консумират по-малко фибри, а след това бавно да се увеличават, за да се постигне период на толерантност.

В дългосрочен план е да се обърне внимание на храненето и как се чувствате след консумация на определени храни. Лекарят съветва да се избягват суровите храни след 16:00 часа, тъй като те обикновено съдържат много фибри.

Ако подуването на корема е постоянен проблем, най-добре е да посетете лекар.