Начало Водещи Какво да очакваме от вицепрезидентския дебат между Тим Уолз и Джей Ди...

Какво да очакваме от вицепрезидентския дебат между Тим Уолз и Джей Ди Ванс?

34
Тим Уолз и Джей Ди Ванс
На снимката: Тим Уолз и Джей Ди Ванс

Демократът Тим ​​Уолз и републиканецът Джей Ди Ванс ще се срещнат във вторник вечерта в единствения вицепрезидентски дебат за изборите в САЩ през ноември. Това е и последният път, когато двете кампании се сблъскват на сцената.

Домакин на дебата между 60-годишния губернатор на Минесота Тим ​​Уолз и 40-годишният сенатор от Охайо Джей Ди Ванс е CBS News. Той ще се проведе в Ню Йорк, без публика на живо и ще бъде воден от Нора О’Донъл и Маргарет Бренън. Дебатът започва в 21:00 ч. източно американско време и ще бъде излъчван едновременно и по CNN.

Диспутът между двамата кандидати за вицепрезидент съвпада с време, наситено със събития, в което и в САЩ и по света цари несигурност – от усилията за възстановяване на югоизточните щати след урагана „Хелън“ до кризата в Близкия изток и военната кампания на Израел.

Номинираните за вицепрезиденти традиционно имат атакуваща роля. Уолз и Ванс се противопоставят един на друг от месеци. Уолз определи кандидата на Републиканската партия като „странен“, а Ванс, който в военен ветеран, постави под въпрос служебното досие на Уолз.

Ето пет неща, които може да очакваме по време на дебата:

Футболният треньор срещу бившият експерт

По време на дебата във вторник вечер ще бъдат показани корените на Средна Америка в лицето на добре култивираните политически идентичности на Уолз и Ванс. Двамата мъже ще представят биографиите си на най-голямата аудитория от гласоподаватели, които вероятно са имали към днешна дата.

Уолз, губернатор с два мандата и бивш конгресмен, беше избран за първи път в Камарата на представителите на САЩ през 2006 г. Но най-вероятно той ще акцентира на ролите, които е заемал преди да влезе в политиката – гимназиален учител и помощник-треньор по футбол.

Междувременно Ванс е ветеран от морската пехота и автор на бестселър от мемоари за ценностите на неговото семейство от Апалачите и социално-икономическите проблеми на родния му град. Той вероятно ще подчертае как се е насочил към бившия президент през последните години, без да споменава много миналото си, когато беше един от най-острите критици на Тръмп.

Биографиите и на двамата кандидати целят да покажат автентичност – ценна политическа стока, особено в надпревара, в която нерешителните гласоподаватели в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин могат да определят крайния резултат.

Уолз и Ванс вероятно ще посветят голяма част от времето си, атакувайки съответно Тръмп и Харис. Но ще наблегнат и на части от собствените си биографии, опитвайки се да подкопаят съперника си – всичко това, в опит да утвърдят доверието си сред избирателите.

Правото на аборт и семейни проблеми

Двете партии са разделени по отношение на правото на аборт – въпрос, който демократите смятат за критичен относно мотивирането на жените и младите хора да гласуват.

Уолз широко обсъжда тази тема в рамката на подкрепата на Камала Харис за „свободата“, за разлика от Тръмп, който назначи трима от съдиите във Върховния съд, които през 2022г. гласуваха за отмяна на правото на аборт. Той също така разкри по-уязвими аспекти от собствената си история, включително проблемите със зачеването, пред които са били изправени той и съпругата му Гуен. Демократите изтъкнаха противоречиво изказване на Ванс от 2021 г. относно „бездетните дами, които отглеждат котки“ в опит да го представят като осъждащ репродуктивния избор на жените.

Междувременно Ванс и Тръмп на моменти се бореха да стигнат до една и съща страница по въпроса за абортите. Но Ванс подкрепя политики, които според него биха стимулирали раждането на деца. Той се опита да представи Уолз като твърде краен по въпроса за аборта. Миналата седмица, по време на предизборно събитие в Шарлот, Северна Каролина, той обвини Уолз, че като губернатор на Минесота, е подкрепил мярка, която позволява абортите „до момента на раждането, до точката, в която лекарите няма да бъдат задължени да осигурят животоспасяващи грижи на бебе, оцеляло след неуспешен аборт.“

Уолз подписа мярката в закон в началото на 2023 г., като целта му е да остави решенията относно репродуктивните грижи в ръцете на жените и техните лекари, а не на политици и съдии.

Кой Уолз виждаме?

Уолз излезе под светлината на прожекторите, за да стане кандидат за вицепрезидент на Камала Харис през август в един от най-бързите процеси на подбор на кандидати. Неговото настоятелно твърдение, че Тръмп, Ванс и техните съюзници са „странни“, плени демократите, отчаяно търсещи как да ударят републиканците от МАГА. И това  го издигна на крачка от вицепрезидентския пост.

Оттогава обаче Уолз е доста кротък.

Изявите му по телевизията затихнаха. Той не каза много по време на съвместното си интервю с Камала Харис пред CNN , а от речите му не се появиха много новинарски заглавия. Той прекара известно време да защитава военното си досие, но до голяма степен избледня на заден план зад Харис.

Във вторник вечер това ще се промени, но не ясно до какъв ефект ще доведе?

Военното досие на Уолз

Почти сигурно е, че Ванс ще удари Уолз относно военното си досие.

Републиканците, и по-специално Ванс, обвиниха губернатора, че се е оттеглил преди разполагането на неговия отряд в Ирак, твърдейки, че той се е опитал да избегне активната служба. Проучване установи, че Уолз се кандидатира за Конгреса през февруари 2005 г., преди неговият отряд да бъде уведомен, че може да се разположи в Ирак. Той се пенсионира през май 2005 г.

Уолз призна, че е говорил погрешно за опита си с носенето на „оръжие за война“. И все пак, той никога не е твърдял изрично, че е участвал в битка.

Историята е достатъчно нюансирана и Ванс е малко вероятно е да се отдръпне. През август той нарече коментарите на губернатора „позорни“.

За Спрингфийлд, Охайо…

В продължение на седмици Ванс и Тръмп активно разпространяват фалшиви твърдения, че хаитяните в град Спрингфийлд в Охайо отвличат и ядат домашните любимци на своите съседи.

Републиканският губернатор Майк Деуайн и много други нарекоха твърденията странни и никой не предостави доказателства за противното. Все пак Тръмп и Ванс искат имиграцията да в центъра на кампанията им, и въпреки че мигрантите са в страната законно, републиканците се опитват да използват този слух, за да нагнетят гняв сред привържениците си, относно начина, по който администрацията на Байдън се справя с границата.

Когато Тръмп спомена Спрингфийлд по време на президентския дебат миналия месец, водещите провериха фактите в реално време. които се оказаха неверни.

Притиснат от твърденията на Дейна Баш от CNN през септември, Ванс каза: „Ако трябва да създавам истории, така че американските медии наистина да обърнат внимание на страданието на американския народ, тогава това ще направя.“

Не би било изненадващо да чуем Уолз да обърне внимание на този коментар, атакувайки реториката на републиканците.

*Текстът е публикуван в CNN. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук