Начало Свят Каква е историята на конфликта между Хизбула и Израел?

Каква е историята на конфликта между Хизбула и Израел?

54
Ливан карта
Снимка: БТА

Хизбула
и Израел, които се включиха в огнева битка, почти прераснала във война, след размяната на удари през границата на Израел и Ливан в началото на войната срещу Газа през октомври миналата година. Тази дълга битка се влошава с убийството на лидера на Хизбула, Хасан Насрала, в нощта на петък, 27 септември. Това е само последното злополука в този десетилетен конфликт.

Хизбула
потвърди, че Хасан Насрала и други командири на организацията са били убити при израелска въздушна атака в Бейрут. Израелската армия обяви, че неговата цел е Хизбула и изпълнява масивни въздушни удари в южното предградие на Бейрут Дахия през петък.

Израел
продължава с атаки към обекти на Хизбула в Ливан. Конфликтът ескалира от 17 септември, когато около 2800 души в Ливан бяха ранени в резултат на експлозиите на техните пейджъри. Над 900 души загинаха, включително три деца. Хизбула обвини Израел за атаката.

От година Хизбула
и Израел провеждат атаки през южната граница на Ливан, след като Хизбула се включи в конфликта между Израел и Газа. Този конфликт беше жесток и изискваше много жертви.

Историята на конфликта
между Хизбула и Израел се простира назад във времето – близо половин век от възникването на организацията през 1982 г. Ето някои от ключовите събития в тази конфронтация:

1982 – Създаване на Хизбула

В началото на 80-те години на 20 век Израел започна военна операция в Ливан, която опита да сложи край на атаките от ООП. В резултат на тази интервенция, започнала през юни 1982 г., се формира Хизбула. Организацията се състои главно от шиитската мюсюлманска общност в Ливан и бързо придобива значително влияние в страната.

1983 – Период на нападения

През периода между 1982 и 1986 г. бяха извършени множество атентати срещу чуждестранните военни сили в Ливан, често асоциирани с Хизбула. Един от най-известните е бомбардировката на казармите в Бейрут през октомври 1983 г., когато загинаха стотици миротворци.

1985 – Засилване на Хизбула

През 1985 г. Хизбула вече има значителна бойна мощ и със съюзнически групировки принуждава Израел да се оттегли до южната граница на Ливан. Тази зона е контролирана от южноливанската армия, подкрепяна от Израел.

1992 – Политическо участие

След края на гражданската война в Ливан през 1992 г., Хизбула влиза в политическата арена, спечелвайки места в парламента на страната. Социалните програми, които провежда, увеличават влиянието на организацията и нейните съюзници в парламента.

1993 – Седемдневна война

През юли 1993 г. Израел провежда операция в Ливан, наречена Седемдневната война, след атаки от страна на Хизбула в отговор на израелски инциденти.

1996 – Априлска агресия и Кана

През април 1996 г. Израел започва нова офанзива в Ливан, известна като Априлската агресия. В резултат на тази операция, на 18 април Израел обстрелва база на ООН близо до село Кана и убива невинни цивилни.

2006 – Юлска война

През 2006 г. Хизбула извършва атаки в Израел, които водят до юлската война, която продължава 34 дни и причинява големи жертви и разрушения.

2012 г. – Участие в Сирия

През 2012 г. Хизбула участва в гражданската война в Сирия, подкрепяйки режима в Дамаск и изправяйки се срещу някои от своите бивши поддръжници.

2023-2024 – Конфликтът в Газа

През 2023 г. избухва конфликт между Хизбула и Израел в подкрепа на Газа, който се влошава с множество жертви от двете страни. През септември 2024 г. взривовете на хиляди пейджъри предизвикват нов обстрел и напрежение в региона.

*Източник: „Ал Джазира„.

Още актуални анализи – четете тук