Начало Здраве Каква е безопасната доза захар на ден?

Каква е безопасната доза захар на ден?

1145
През последните години и десетилетия непрекъснато слушаме колко вредна е захарта, наричана от някои дори “бялата смърт”. Тя осигурява

През последните години и десетилетия непрекъснато слушаме колко вредна е захарта, наричана от някои дори “бялата смърт”.

Тя осигурява калории без ценни хранителни вещества и може да увреди метаболизма ни в дългосрочен план, пише Zdrave.to. Захарта в големи количества е свързана с повишаване на теглото и появата на различни заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Някои хора се опитват ограничат приема ѝ. Но това начинание се оказва изключително трудно. Все пак човек може да ограничи количеството захар. Каква е безопасна доза на ден?

За съжаление, не съществува прост отговор на този въпрос. Някои хора могат да ядат захарта без вреда, докато други трябва да я избягват колкото е възможно повече.

Според Американската асоциация по сърдечни заболявания (AHA), максималното количество добавени захари, които могат да се консумират на един ден, са:

Мъже: 150 калории на ден (37,5 грама или 9 чаени лъжици)
Жени: 100 калории на ден (25 грама или 6 чаени лъжици)

Но е важно да се отбележи, че човек няма нужда от добавени захари в диетата.
Безалкохолните напитки и преработени храни нямат място в храненето на хората с наднормено тегло.

Ако сте пристрастени към захарта, може би трябва да я избягвате напълно…
Тя стимулират същите области в мозъка като наркотиците. Поради тази причина захарта може да накара хората да загубят контрол върху потреблението й.

Пълното въздържание е единственият надежден начин за спасение от зависимостта от захарта.

предишна статияПетте най-безполезни опции в автомобила (СНИМКИ)
следваща статияЛегендарен актьор се оттегля от киното