Йордан Арабаджиев
Йордан Арабаджиев
Йордан Арабаджиев е роден през 1965 г.Завършил е специалност „Транспорт и енергетика” в сливенския филиал на ТУ – София. Има специализация „Транспорт. Работил е 15 години в механотехникума в Пловдив. 9 години е бил шеф на ДАИ – Пловдив. 2 години е зам.-изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”. От 2014 г. е изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

 

 

Г-н Арабаджиев, стана ли ясно колко ще се оскъпят автобусните и тежкотоварните превози, когато бъде въведена ТОЛ системата у нас, за която все още има много неизвестни едва няколко месеца преди въвеждането й?

Много точно се изразихте, че има много неизвестни. Към момента за нас има пълно информационно затъмнение по отношение на някои много важни детайли от въвеждането на ТОЛ системата.

Първо, по кои пътища ще бъдат въведени ТОЛ таксите? Няма яснота все още. Следващият момент е свързан с цената на километър. Никой, освен експертите на Световната банка, които имали три варианта (но това е само по предварителни оценки) никой не е излязъл да каже какви ще бъдат цените на километър.

Това изключително много затруднява превозвачите, особено тази част от тях, които сключват дългосрочни договори. Превозвачът не може да калкулира стойността на услугата от август нататък, защото не се знае каква ще бъде цената  на ТОЛ таксата.

Има много неизвестни. Ние очакваме от Министерството на регионалното развитие диалогичност и прозрачност по отношение на въвеждането на ТОЛ системата. Според нас все още има много сериозни неясноти по отношение на въвеждането. Липсва, освен прозрачност, и яснота.

Апелът ни е към Министерството на регионалното развитие и АПИ колкото може по-бързо да въведат яснота за потърпевшите от въвеждането на ТОЛ системата.

Правили ли сте някакви изчисления за това колко може да струват на превозвачите ТОЛ таксите?

Ако един превозвач миналата година е плащал 1340 лв. за годишна винетка и е изминавал средно около 80 хил. км, след въвеждането на ТОЛ системата в зависимост от това кой вариант ще се избере, той ще плаща между 10 и 25 хил. лева годишно.

Има три варианта на експертите на Световната банка за 12-26 стотинки на километър. Трябва да отбележим също, че АПИ и Министерството вдигнаха тайничко без никой да разбере цените на винетките с 20% за тежкотоварните автомобили.

За миналата година цената беше 1340 лв., а след промяната на месечните винетки, вече е с 20% повече.

Автобусните превозвачи се готвят да протестират с искания автобусите да се движат с винетки, както досега, а не с ТОЛ такси именно заради тази неяснота и опасността от оскъпяване на услугата. Вие ще се присъедините ли към техните митинги и каква е позицията ви по въпроса?

Съюзът на международните превозвачи винаги е бил последователен в исканията си и диалогичен. Ние първо очакваме да чуем какво ще се предвижда и оттам насетне ще вземем решение какви стъпки да предприемем.

На този етап не считам, че още преди да има яснота можем да говорим за протести, но не ги изключвам като възможност, ако няма реакция от страна на компетентните институции.

Друга важна тема, която все още е в развитие, е приемането на пакет „Мобилност”. Снощи той беше отхвърлен от Транспортната комисия на ЕП и разпоредбите няма да влязат за гласуване в пленарната зала на следващата сесия през февруари. Можем ли да кажем, че това е победа, или все още краят не е близо – какво предстои сега?

Снощи на заседание на транспортната комисия не беше постигнато съгласие, отложи се решението и отново ще има среща на координаторите. Информацията ми от тази сутрин е, че пакет „Мобилност 1” отива на Председателски съвет, т.е. Транспортната комисия и нейните координатори не могат да постигнат решение и вече съветът ще преценява дали разпоредбите да се вкарват в пленарна зала или въобще дали да се гледат в този парламент.

Дали е победа? Не бих казал, че е победа, но все пак е частичен успех, защото знаейки какво бяха предвидили нашите западноевропейски партньори и „приятели”… те искаха в четвъртък пакетът да бъде приет, да бъде обнародван и да се предприемат тези рестриктивни мерки срещу източноевропейските превозвачи.

Знаем, че когато превозвачите протестираха миналото лято в София, те срещнаха подкрепата на българското правителство и на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски. Направиха ли достатъчно управляващите по време на европредседателството, за да има изменения в пакет „Мобилност”, така че той да не ощетява превозвачите, или изпуснахме момента за това?

Аз не бих се наемал да давам политическа оценка за това кой какво е направил и какво не е направил. Само ще кажа, че участвайки в този процес от 31 май 2017 г., знам какви са настроенията французи, германци, австрийци, белгийци и не съм убеден, че дори да бяха положени максимум усилия от страна на българското европредседателство, те щяха да стигнат за компромис.

Имайки предвид с кого си имаме работа, аз не мисля, че можехме да направим нещо кой знае какво. Това е мое лично мнение, не е свързано с политическа оценка за това кой какво е направил, или не е направил.

предишна статияАвстралийка бе ухапана от змия в тоалетната
следваща статияСръбско самоунижение