Йордан Арабаджиев
На снимката: Йордан Арабаджиев
Йордан Арабаджиев е роден през 1965 г.Завършил е специалност „Транспорт и енергетика” в сливенския филиал на ТУ – София. Има специализация „Транспорт. Работил е 15 години в механотехникума в Пловдив. 9 години е бил шеф на ДАИ – Пловдив. 2 години е зам.-изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”. От 2014 г. е изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи

 

Излезе информация, че ТОЛ-системата, която ще влезе в сила от следващата година, ще струва на превозвачите много повече, отколкото досегашните годишни винетки. Тоест, ако досега един камион е плащал около 1300 лева за годишна винетка за движение по българските пътища, от догодина би трябвало да плаща около 10-12 000 лева. Вярно ли е това? Правили ли сте вие изчисления и как ще се отрази това на малкия и среден бизнес?

Първо, искам да кажа, че по отношение на ТОЛ-системата целият транспортен бизнес е в едно информационно затъмнение. Досега няколко пъти очаквахме от компетентните институции – МРРБ и АПИ – да ни информират какъв е подходът и по отношение на кои пътища ще се прилага ТОЛ-системата, както и по отношение на прогнозните цени за километър.

Към момента няма нищо официално, за което ние да дадем становище. Единственото, което изтече в медийното пространство е свързано с един предварителен доклад на Световната банка, в който се визират евентуални цени на километър в три варианти – 12, 20, 26 стотинки на километър.

Ако приемем, че това наистина е така, мога да ви кажа, че все едно нашите превозвачи, които работят добре и изминават между 80 и 120 000 км. за месец.

Ако вземем за база 100 000км. ще се окаже, че той ще трябва да плаща между 12 и 26 000 лева. При положение, че цената на винетката е 1340 лева, вие сами разбирате, че това увеличение е направо убийствено. Говорим за увеличение между 9 и 19 пъти като разход за превозвачите.

Това неминуемо ще се отрази както на превозвачите, така и на потребителите, които също ще трябва да заплатят тази цена.

И още един удар по превозвачите – високата цена на горивата, а и идеята за повишаване цената на застраховката „Гражданска отговорност”. Предполагам, че те също ще засегнат много голяма част от сектора?

Да, наистина, цената на горивата значително се повиши през последните месеци. Ние сме наясно, че това се дължи на световната цена на петрола. След като се отчете и елементът на повишаване на горивата, който също трябва да доведе до повишаване цената на транспортната услуга, вече от 2-3 дни в пространството се говори за т.нар. „бонус-малус” система по отношение на „Гражданската отговорност”.

Вече има някаква наредба. Въз основа на този проект се очаква застраховките да скочат драстично. Това ще натовари допълнително българските превозвачи.

Аз няма да бъда изненадан, ако, при такива прогнози, както за ТОЛ-таксите, така и за цените на гражданска отговорност, на фона на непрекъснато повишаващите се цени на петрола… Тук трябва да се отбележат и предстоящите дебати по Мобилен пакет 1, от които също очакваме сериозни рестрикции, няма да бъда изненадан, ако част от малките и средните предприятия, извършващи транспортни услуги, фалират.

С вашите колеги, обмисляли ли сте протестни действия срещу всичко това. А и още повече, че все още не е обявено как ще се таксуват камионите, спрямо ТОЛ-системата, сякаш нарочно забавят това. Вие обмисляте ли да излезете на протест, ако действително се окаже, че трябва да плащате 19 пъти повече, за да пътувате?

Съюзът на международните превозвачи, като отговорна браншова организация, винаги, когато взема решение за протести, го прави на база на обсъждане сред членовете ни и чак тогава предприемаме такива стъпки.

Не бих се ангажирал да дам отговор на този въпрос, но в крайна сметка, в зависимост от ситуацията, Съюзът на международните превозвачи ще вземе всички обстоятелства, които се случват и ще вземе решение за последващи действия.