Начало Водещи Йоловски стана зам.-министър, служебният кабинет с рокади в няколко министерства

Йоловски стана зам.-министър, служебният кабинет с рокади в няколко министерства

44
Александър Йоловски Снимка: Архив
Александър Йоловски
Снимка: Архив

През последните дни стана ясно, че кадровата политика е един от приоритетите на служебното правителство, което има за задача да организира прозрачни избори.

Късно снощи стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев, който от години не се е чувал с Бойко Борисов (по твърденията на лидера на ГЕРБ), сменя външния министър. Това става след негативна оценка, която беше поставена на министъра от Борисов.

От новите рокади става ясно, че бившият министър на електронното управление в кабинета „Денков“ Александър Йоловски е назначен за зам.-министър на ведомството.

След среднощната смяна на външния министър в новоназначения служебен кабинет, рокадите в правителството продължават.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски от кабинета „Денков“ е назначен за заместник-министър на ведомството със заповед на служебния премиер Димитър Главчев.

С негова заповед са назначени 9 заместник-министри в 6 министерства.

Борисов заповядва – Главчев изпълнява: Най-интересните коментари по темата

В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.

От поста е освободен Станимир Георгиев.

  • Радостин Илиев е български офицер и бригаден генерал. До този момент той е бил съветник в политическия кабинет в Министерството на отбраната. В периода януари 2019 г. – юни 2023 г. е бил директор на дирекция „Отбранителна политика“ в ресорното министерство. Преди това е бил директор на Щаба на отбраната, както и заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел. Между 2005 г. и 2008 г. е служил в постоянната делегация на Република България към Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия.
  • Иван Пейков е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е дългогодишен служител на Министерството на отбраната – работил е като експерт в отдел „Международни договори“, дирекция „Политиката по въоръженията“, бил е заместник главен инспектор. Заема е също длъжностите директор на дирекция „Отбранителна аквизиция“, на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване“ и на дирекция „Инфраструктурата на отбраната“ .
  • Аделина Николова до този момент е била директор на дирекция „Обществени поръчки в отбраната“ в Министерството на отбраната. Преди това е работила като експерт във ведомството. Била е също експерт в политическия кабинет в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, където е отговаряла за големи международни проекти. Има богат опит в частния сектор.

На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър Йоловски.

Според съобщение на правителствената пресслужба, то притежава дългогодишен опит в стратегическото планиране, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление в държавната администрация.

От създаването на Министерството на електронното управление до август 2022 г. заема длъжността заместник-министър.

В периода 2016-2019 г. е заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

От 2011 г. до 2015 г. е работил последователно като началник отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет.

В различни периоди между 2015 г. и 2023 г. заема ръководни позиции в Националния системен интегратор. От юни 2023 г до април 2024 г. е заемал поста министър на електронното управление.

Със заповед на министър-председателя на длъжността заместник-министър на труда и социалната политика са назначени Лазар Лазаров и Наталия Ефремова.

От същия пост е освободена Елка Налбантова.

  • Лазар Лазаров е магистър по икономика в Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта (сега Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд „Условия на труд“. От ноември 2007 г. до юли 2009 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. В периодите юни 2013 г. – август 2014 г., ноември 2014 г. – май 2016 г., февруари 2017 г. – май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. до август 2022 г. Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика. От август 2022 до юни 2023 г. е бил служебен заместник министър-председател и служебен министър на труда и социалната политика.
  • Наталия Ефремова е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и притежава магистърска степен по икономика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През периода 2003 г. – 2008 г. е била директор на дирекция „Управление на програми и проекти“ в Министерството на здравеопазването. В Министерството на труда и социалната политика заема длъжността заместник главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми“ от 2009 г. до 2012 г., след което от 2016 г. е главен директор на същата дирекция. От август 2022 г. до юни 2023 г. е заместник-министър на труда и социалната политика, а от юни 2023 г. отново заема поста заместник главен директор ГД „Европейски фондове, международни проекти и програми“.

Стоян Андонов е назначен за заместник-министър на младежта и спорта.

От тази длъжност са освободени Иво Кацаров и Даниела Дашева.

  • Стоян Андонов е магистър в НСА „Васил Левски“. От 1993 до 2006 г е директор на дирекция „Водноспасителна служба“ в Български Червен кръст. От 2018 г. до 2021 г. е бил заместник-министър на младежта и спорта.

Борисов нареди на Главчев да смени външния министър

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова.

  • Тя е магистър по право в Нов български университет. От 2017 г. до момента е директор на дирекция „Обществени поръчки“ в МРРБ. От 2020 до 2021 г. е била заместник-председател на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. От 2012 г. до 2017 г. е държавен експерт в ГД ОПОС в МОСВ. Преди това е работила в Комисията за защита на конкуренцията.

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правосъдието.

  • Цанева е магистър по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Кариерата й започва в ОСС гр. Плевен като помощник следовател. От 2000 г. до 2006 г е адвокат. От 2006 г. до 2010 г. е съдия последователно в Районен и Окръжен съд в Плевен. След това за една година работи като съдия в Софийски градски съд, а след това е командирована във Върховен Административен съд – София. От 2012 г до момента е съдия във ВАС. От 2018 г до момента е председател на VIII отделение на ВАС.

Михаил Околийски и Илко Гетов са освободени от поста на заместник-министър на здравеопазването.

С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата.

Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи.

От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова.

Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на икономиката и индустрията.

Още новини от деня – четете тук