Начало България Йенс Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да...

Йенс Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира

59
Йенс Столтенберг

Главната цел на НАТО е да предотвратява войната и да осигурява мира. Това бе казано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София.

„Целта на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това става чрез възпиране и отбрана. В момента имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседни държави на НАТО – Украйна, Грузия, Молдова и затова трябва направим повече за възпирането и отбраната“, добави той.

„Във Вашингтон ще отбележим 75-годишнината на НАТО и ще обясним защо този алианс е толкова успешен в историята. Ние успяваме да се приспособим към променящия се свят. Ще покажем, че НАТО е гъвкав, адаптиран и реагира на промените в света. Живеем в по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на това предизвикателство по отношение на сигурността“, каза още той.

„Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато обявихме натоварването с разходи за НАТО, 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП. През 2014 г., когато се обещаха повече инвестиции – 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари имахме 18, и след това Швеция се присъедини и станаха 19 държави. Поне две трети от съюзниците ще достигнат 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това показва подобрения вътре в съюза. Трябва да се справим с обещанията“, коментира Столтенберг.

Той поясни, че втората главна тема ще бъде украинската ситуация.

„Видяхме атаката върху супермаркет в Харков с много жертви. Затова разбрахме, че тази война трябва да бъде спряна, защото Русия трябва да спре да атакува суверенна държава. Съюзниците от НАТО предоставиха значителна помощ на Украйна, но се нуждаем и от хуманитарна и финансова подкрепа. 99% от военната помощ беше предоставена от НАТО. Това позволи на украинците да освободят 50% от окупираната територия от Русия след инвазията през 24-ти февруари 2022 година. Ние не трябва да забравяме, че очакванията бяха Русия да контролира Киев за дни и след това цяла Украйна за седмици. Това не се случи – украинците, с военната подкрепа на съюзниците от НАТО, освободиха 50% от територията, потопиха много кораби на руските в Черно море, нанесоха големи загуби на руските сили. Това са важни успехи и победи за украинците“, подчерта още генералният секретар на НАТО.

Според Столтенберг сигурността не е само регионална, а глобална.

„Проблемът е, че през последните месеци ние не сме изпълнили обещанията си към Украйна. САЩ се бавят от 6 месеца, ЕС не е предоставил нужните средства. През април министрите на отбраната на НАТО се срещнаха с Зеленски – той посочи необходимите оръжия. Съюзниците не са изпълнили даденото обещание. Помощта за Украйна е с 60 милиарда забавяне. Това предизвика сериозни последици. Предлагаме да поемем по-голяма роля в помощта за Украйна. Съюзниците работят по това предложение. Ние трябва да укрепим организацията“, каза Йенс Столтенберг.

Той посочи, че Украйна се нуждае от повече предвидимост.

„Повишена организация и по-голяма роля за НАТО и двустранен план за помощ. Разчитаме на вашия принос, защото това е от жизненоважно значение за Украйна. Третата важна тема е нашите партньори от азиатско-тихоокеанския регион. Трябва да помним кой подкрепи руската война в Украйна. Най-големите доставчици са азиатските държави – Китай работи в военна икономика. Китай не осъжда руската инвазия в Украйна. 90% от микроикономиката, която получава Русия, е от Китай. Така Русия изгражда военни самолети и кораби. Тази подкрепа от страна на Китай – Русия не би могла да води войната срещу Украйна по същия начин. Другият доставчик е Иран с доставката на дронове. Това става ясно в Украйна – виждаме колко важно е участието на Азия. Китай и Русия все повече се съюзяват. Ние трябва да работим с вашите партньори в азиатско-тихоокеанския регион. Ние разширяваме сътрудничеството си с тях, защото споделяме общи ценности. Живеем в по-опасен свят, но НАТО стана по-силна. Има войни в Украйна, в Близкия изток, Китай и Русия се засилват. Не можем да прогнозираме каква ще бъде следващата криза, но, независимо от това, ние ще успеем да се справим заедно“, добави още Йенс Столтенберг.

Прочетете още новини от деня тук