Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг
Отвращението към изпълнителния директор на Facebook – Марк Зукърбърг, под знака на което мина годината, я превръща в annus horribilis (лат. „ужасна година“, бел. ред.) за компанията. В допълнение, миналата седмица тя обяви теч на данни, който засяга профилите на 50 млн. потребители. Това се случи малко след като основателите на Instagram декларираха, че напускат Facebook.
Хакерска атака или вътрешна турболенция? Зукърбърг никога не се е ползвал от адмирациите или благоволението на потребителите, каквото имаха Стив Джобс (основателят на Apple) или Джеф Безос (създателят на Google). A корените на нетърпимостта към него, поне в англоговорящата част от света, са свързани с надутите и глуповатите му статуси, като този за първите 4000 потребители.
„Те вярват в мен с религиозен патос,“ беше написал щастливият бизмесмен, без да се усети, че вместо да изпише вежди ще извади очи.
На фона на Зукерберг, основателите на Instagram Кевин Систром и Майк Крайгър, и малко преди това – Ян Кум от WhatsApp, са определено положителни герои заради борбата, която водиха да защитят любимите си продукти. Макар всички те да са направили стотици милиони долари, работейки за Facebook. Един от основателите на WhatsApp Брейн Актън, разказа в края на септември пред Forbes че инициативата #DeleteFacebook дошла в отговор на намерението на Зукърбърг да иска пари от потребителите, вместо да им показва реклами.
Според разказа на Актън, като чул намеренията на шефа си, той извикал на страна Шерил Сандберг, ИТ активистка работеща за Facebook, и я питал доколко сериозни са намеренията в тази посока. Тя му отговорила, че това „няма да мине“ и че подобно решение няма да донесе толкова приходи, колкото рекламата. Коментарът на Актън е „Зукърбърг и Сандберг са чисто и просто бизнесмени, съсредоточени върху печалбата“. По думите му този подход ги води към принципи и морал, които от негова гледна точка са неприемливи. От опита на Instagram, излиза, че да спечелиш вниманието на основателя на най-голямата социална мрежа, не е толкова хубаво.
Според Wall Street Journal, разногласията между създателите на Instagram и Зукърбърг са довели до тяхното оттегляна от компанията. Мечешката прегръдка на Facebook става все по-силна, когато те се уморяват да се борят и това довело до решението им да напуснат социалната медия. А публичните оплаквания, след излизането на създателите на Instagram, казват много за правилата на играта, които задава Facebook. Ако погледнете данните от Американския индекс за удовлетвореност на клиентите, резултатите на социалните мрежи са далеч под другите технологични сегменти като електронна търговия, клетъчните телефони, интернет финансови услуги, търсачки, компютърен софтуер и електронни резервации на билети хотели.
Социалните медии – по-специално Facebook – са на дъното на списъка, а пред тях са здравно-осигурителните компании, пощите и доставчиците на фиксирана телефонна услуга. Изводът на тази класация е доста парадоксален и показва, че клиентите на безплатните социални медии за по-недоволни тези, който се лекуват, ползвайки здравни застраховки. Различни анкети и ранг-листи на изпълнителни директори през последната година сочат, че компанията става все по-непопулярна, както в Силиконовата долина, така и в по-широк смисъл. Зукърбърг, като неин символ също омръзна до краен пердел.
Справедливо или – не, свикнали сме изпълнителният директор да се отъждествява с компанията и обратно, още повече ако тя е голяма и сложна. Без значение какво ще се случи със Зукърбърг през следващите няколко години и дали Facebook ще възстанови или – не доверието на потребителите, може да си позволим да направим смела прогноза за съдбата на създателя на най-голямата социална мрежа. Американците и после европейците ще спрат да го обичат. Може и да го намразят съвсем откровено, както намразиха по-рано Бил Гейтс, но после ще започнат да го харесват.
Фейсбук след 5 години
Неотдавна Microsoft, погната от европейските регулатори и конкуренте си в САЩ, беше обявена за империя на злото. Списъкът с това, което потребителите не харесват в Microsoft е толкова дълъг, че не може да бъде изброен. Компанията, през последните три десетилетия безспорно е една от най-мразените в своята индустрия. В крайна сметка Гейтс, който в продължение на 25 години беше начело на софтуерния производител, се оттегли. Тогава той беше на около 44-годишна възраст. Разбира се запази контрола върху Microsoft, като председател на борда на директорите, но изпълнителен директор стана Стийв Балмър и така лицето на компанията беше обновено.
От новата си позиция, Гейтс започна рехабилитацията на имиджа си от корпоративен демон до добродушен чичка филантроп. Името му слезе от заглавията, свързани с дейността на дружеството и се свързва само с раздаване на големи суми пари. 18 години след промяната, той е един от най-харесваните хора в САЩ, често даван за пример за социално отговорен бизнесмен.

Ако Зукърбърг последва примера на Гейтс и се оттегли след 25-годишно управление на Facebook, ще е на 45 години. Ще държи юздите на компанията, чрез акциите си, а близкият му приятел Крис Кокс, може да се окаже бъдещият „Балмър“. Създадената от него благотворителна организация Chan Zuckerberg Initiative, вече е достатъчно популярна и привлича интереса към проектите, в които инвестира. Подобно на Карнеги, Рокфелер, Станфорд и Вандербилт, ако дадете достатъчно пари, името ви става синоним на доброта, милосърдие, мъдрост, компетентност и дори топлина. Горещата благодарност на обществото има цена и тя е много по-ниска от 45-те милиарда долара, които Зукърбърг и съпругата му са обещали по линия на своята инициатива. Все пак, от създаването си до средата на 2017 фондацията Gates, например, е отпуснала 46 милиарда долара.