Начало Водещи ИТН са за еврото, но подкрепиха „Възраждане“ за нов референдум за запазване...

ИТН са за еврото, но подкрепиха „Възраждане“ за нов референдум за запазване на лева

74
ИТН са за еврото, но подкрепиха „Възраждане“ за нов референдум за запазване на лева

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ предлагат провеждането на референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Предложението ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание, обявиха Цончо Ганев от „Възраждане“ и Тошко Йорданов от ИТН.

На въпрос защо предлагат срока 2043 г., от „Възраждане“ отговориха, че такива са разчетите.

Това е инициатива, която парламентът преди няколко месеца отхвърли, решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен. Точно заради това ние го внасяме отново, коментира Цончо Ганев.

От ИТН уточниха, че са „за“ присъединяването към еврозоната, но когато България е готова.

„Правя едно много важно уточнение. Ние от ИТН смятаме, че България трябва да влезе в Еврозоната, когато е готова. Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини“, коментира председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов.

Точно преди една година парламентът отхвърли такова искане на „Възраждане“, които тогава внесоха около 600 хил. подписа за организиране на национално допитване с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?“.

След като проруската „Възраждане“ сезира Конституционния съд за противоконституционност на това решение на парламента, съдът отхвърли искането.