Начало Новини Италия ще възобнови финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските...

Италия ще възобнови финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, съобщи външният министър Антонио Таяни

64
Италия ще възобнови финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, съобщи външният министър Антонио Таяни

Италия ще възобнови финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) като част от пакета помощи в размер на 35 млн. евро (38 млн. долара), съобщи днес италианският министър на външните работи Антонио Таяни, предаде Ройтерс.

Таяни пое този ангажимент по време на среща в Рим с палестинския министър-председател Мохамед Мустафа.

Италианският външен министър заяви, че 5 милиона евро ще отидат за проекти на УНРВА, а останалата част ще бъде предназначена за инициативата „Храна за Газа“.

Италия беше една от държавите, които временно спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци след обвиненията на Израел, че някои от нейните служители са участвали в нападението на палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, което стана причина за започването на войната в ивицата Газа.

„Италия реши да възобнови финансирането на конкретни проекти, предназначени за подпомагане на палестинските бежанци, но само след строги проверки, които да гарантират, че нито един цент няма опасност да бъде използван за подкрепа на тероризма“, каза Таяни.

В Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в ивицата Газа работят 13 000 души, които управляват училища, клиники за първа медицинска помощ и предоставят други социални услуги в анклава, като разпределят и хуманитарна помощ.

През последните седмици няколко държави възобновиха финансирането на УНРВА. Миналия месец Германия заяви, че ще възобнови сътрудничеството си с Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци след доклад, изготвен от бившия френски външен министър Катрин Колона, в който се разглеждат процедурите на агенцията за гарантиране от нея на принципите за неутралност.