Начало Водещи Испанци и италианци правят фалшив зехтин

Испанци и италианци правят фалшив зехтин

234
Зехтин
Снимка: Pixabay.com

Зехтинът е важна част от средиземноморската култура и хранене в продължение на хилядолетия. Преди да стане част от храната, той се използвал за медицински и религиозни цели и е бил наречен „течно злато“ в „Илиада“ от Омир.

Маслиновото масло е станало символ на мир и благосъстояние през столетията, а екстра върджин и върджин маслиновите масла са висококачествени продукти за износ по целия свят. През 2022 г. пазарът на маслиново масло, оценен на 22,3 млрд. долара, се очаква да расте експоненциално през следващото десетилетие, съобщава Дарик.

Въпреки че най-почтените екстра върджин зехтини в света се произвеждат в Италия, Испания и Гърция, съществуват и престъпни групи, които печелят много пари, като продават фалшиви „течни злато“, произведени със слънчогледово или рапично масло. Цената на литър в Съединените щати може да достигне 30 долара.

В края на ноември властите в Испания и Италия, работейки с Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с престъпна група, и са иззели 12 варела с около 260 000 литра фалшифициран, екстра върджин зехтин.

Освен това са осигурили и 5200 литра качествено масло, готово за износ. Въпреки фалшивите етикети, показва се, че той е „негоден за консумация“. Към това, са намерили 91 000 евро в брой, четири автомобила от висок клас, фалшиви етикети и документи, които указват, че маслото е от Испания или Италия, въпреки че тестовете показват, че е смесено.

В допълнение, производителите се сблъскват с предизвикателства като общата инфлация на цените, намалено производство и увеличеното търсене, което прави ситуацията идеална за измамници, съобщава Европол.

Фалшифицирането на висококачествен зехтин с нискокачествени продукти се увеличава, поради ниското производство и нарастващото търсене за износ. През 2023 г. се очаква намаляване от 41% в производството на средиземноморски зехтин, съобщава Coldiretti.

Така наречената „земеделска мафия“ се опитва да запълни празнините на пазара, като развива опасни операции за производство на фалшиви екстра върджин зехтини, като се включва в легалната верига за доставки, споделя Европол.

Вижте и други любопитни новини тук