Начало Здраве Учени: Тази песен от 90-те години може да спаси живот, слушайте я!...

Учени: Тази песен от 90-те години може да спаси живот, слушайте я! (ВИДЕО)

593
Сподели
Лечебният ефект на музиката е забелязан от хората още в древността, а някои съвременни изследвания също потвърждават този

Лечебният ефект на музиката е забелязан от хората още в древността, а някои съвременни изследвания също потвърждават този ефект върху тялото, пише Zdrave.to. Според ново изследване на експерти от Университета в Барселона музикалните ритми по някакъв начин засягат жизненоважните системи на човешкото тяло.

Испанските лекари стигат до извода, че ритъмът на един от най-известните хитове на 90-те е идеален за извършване на сърдечен масаж и по този начин може да помогне за спасяването на човешкия живот.

Ритъмът на песента в 103 удара в минута. Това е чудесно за правилната честота на натискане на гръдния кош – се каза в становището на учените.

В полза на това твърдение говори резултатите от експеримента. 164 участници са разделени на 3 групи и всеки извършва компресия на гръдния кош (индиректен сърдечен масаж). Но в първата група действията се извършват под метрономи, във втората – под звуците на песента, а третата била контролна група.

Става дума за песента Macarena, изпълнен от групата Los Del Rio.

Резултатите от наблюденията на участниците са били, че най-лошо са действали хора от третата група, където няма механизъм за определяне на ритъма на действията им. Участниците в първата група успели да извършват сърдечен масаж по-добре от всеки друг, защото благодарение на метрономата те могат да поддържат правилното темпо при 120 удара в минута. На второ място били доброволците, които направили сърдечен масаж под звуците на „Макарена“ – 74% от тях са се справили със задачата, казават авторите на проекта. Коментирайки данните от експеримента, лекарите подчертаха, че правилната и навременна реанимация три пъти увеличава шансовете на пациента да оцелее.

Учените вземат много сериозно възможностите за музикална терапия. Преди известно време бразилските учени от Университета в Сао Пауло излязоха с твърдение, че слушането на класическа музика повишава ефективността на антихипертензивните лекарства при техните пациенти. Антихипертензивният ефект на класическата музика се развива в рамките на 15 минути от началото на слушането и достига своя връх в рамките на един час, посочват авторите от Бразилия.

Съществуват и доказателства, че класическата музика допринася за краткосрочното разширяване на физиологичните възможности на мозъка.

На свой ред учените от Холандия препоръчват да се използва музика, за да се намали болката и тревожността при пациенти в хирургически отделения.

Що се отнася до поп музиката, друга научна песен се смята за Stayin ‘Alive, написана в края на 70-те и изпълнявана от култовата група Bee Gees. Ритмичният ѝ ритъм е 103 удара в минута.

Коментари