алтернативна медицина

Испанското правителство обяви война на алтернативната медицина като акупунктура или хомеопатия и обяви планове за отстраняване от здравните центрове на това, което смята за излагане на здравето на риск.

Планът, който беше огласен от министрите на науката и здравеопазването, има за цел да се избегнат „потенциалните вредни ефекти“ на тези практики „когато се използват като алтернатива или допълнение към лечението“, което само по себе си се основава на „доказателство и научна взискателност“, гласи правителственото изявление.

То не описва подробно какво включва в понятието алтернативна медицина, но дава примери за акупунктура и хомеопатия:

„Много хора все още вярват, че някои терапии работят, въпреки че няма налични научни доказателства“.

Според анкета от 2016 г. „59,8% смятат, че акупунктурата е от терапевтична полза, а 52,7% смятат, че хомеопатичните продукти действат“, пише в плана.

Правителството заяви, че иска да „премахне“ алтернативната медицина от здравните центрове, където всички лечения трябва да се дават от „признати“ професионалисти.

Планът също така предвижда алтернативната медицина да не бъде изучавана в испанските университети като развива съюзи с декани, секретари или испанските регионални власти, за да не издават дипломи, свързани с тези практики.

Мадрид също иска да промени законодателството, за да се бори с „фалшивата реклама“ имайки предвид онлайн алтернативната медицина.

Въпросът нашумя наскоро в Испания, като здравните и научните специалисти оказват натиск върху министерството на здравеопазването да предприеме действия след няколко известни смъртни случая.

Един такъв случай, съобщен от асоциацията на Испания за предпазване на пациентите от псевдонаучни терапии, се отнася до 21-годишния Марио Родригес, който почина след като се отказва от болничното си лечение за левкемия в полза на предполагаемия натуропат, който каза, че може да лекува рак с витамини.

„Татко, направих грешка“, цитирал баща му Хулиан Родригес думите, които младежът казал на смъртното си легло.

предишна статияБактерия влияе върху стареенето на организма
следваща статияБез коледен епизод на „Доктор Кой“ тази година