Начало Водещи Испания, Ирландия и други страни от ЕС планират да признаят държавата Палестина...

Испания, Ирландия и други страни от ЕС планират да признаят държавата Палестина на 21 май

49
Жозеп Борел
Жозеп Борел
Снимка: ЕС

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират на 21 май да признаят държавата Палестина, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Борел каза това снощи преди очакваното днес гласуване в ООН по палестинската кандидатура за пълноправно членство в световната организация.

Испанският премиер Педро Санчес заяви през март, че страната му, Ирландия, Словения и Малта са се разбрали да предприемат първите стъпки по признаването на палестинска държава, като се аргументира, че решението на израелско-палестинския конфликт с две държави е необходимо, за да бъде постигнат траен мир.

Попитан от испанската радиостанция РНЕ дали 21 май ще бъде датата, когато Испания, Ирландия и други страни членки от ЕС ще признаят държавата Палестина, Борел потвърди, споменавайки и Словения. Той допълни, че те ще бъдат последвани от Белгия и други страни членки.

По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви, че решението за признание е взето, но не спомена конкретна дата.

Международните призиви за прекратяване на огъня и за окончателно решаване на израелско-палестинския конфликт се засилиха паралелно с увеличаването на броя на убитите при израелската военна операция в ивицата Газа, целяща разгромяването на „Хамас“ след смъртоносното нападение на групировката в Южен Израел на 7 октомври.

Признава ли България съществуването на Държавата Палестина?

Израел заяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“, което ще намали шансовете за дипломатическо решение на конфликта в Газа.

Днес се очаква Общото събрание на ООН да подкрепи палестинската молба да стане пълноправна страна членка, да обяви палестинската държава за готова за присъединяване и да изпрати молба до Съвета за сигурност „да преразгледа въпроса благосклонно“.

Вчера националните медии на Ирландия съобщиха, че Испания, Ирландия, Словения и Малта изчакват гласуването в ООН и обмислят общо признание на 21 май.

Говорител на испанското външно министерство не отговори незабавно на молбата за коментар. Няма незабавен коментар до момента и от останалите страни.

Словенският премиер Роберт Голоб заяви по-рано тази седмица, че страната му ще признае палестинската държава до края на юни.

От 1988 г. насам 139 от 193 страни членки на ООН са признали палестинската държавност.

България е сред страните, които още през ноември 1988 година е признала обявената от Организацията за освобождение на Палестина Държава Палестина.

Страната ни поддържа официални връзки с ООП, която е призната от международната общност за законен представител на палестинския народ, от февруари 1973 г.

Организацията е открила свое бюро в София през 1974 г.

Още новини от деня – четете тук