Начало Водещи Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: Средната пенсия догодина ще гони 1000 лв.

Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: Средната пенсия догодина ще гони 1000 лв.

164
Искрен Арабаджиев
На снимката: Искрен Арабаджиев. Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще се увеличат с 11 процента от 1 юли, според новото швейцарско правило. Вдовишката добавка се увеличава на 30 процента от пенсията на починалия, което допринася за подпомагането на самотните и най-уязвимите пенсионери. Средната пенсия от 2021 година е увеличена с 80 процента, надхвърляйки инфлацията, въпреки че са все още ниски. През следващата година средната пенсия в България ще достигне 1000 лева, според депутат Искрен Арабаджиев, пред „Марица“.

Искрен Арабаджиев коментира, че минималната пенсия достига 580 лева, като се увеличава с 300 лева през 2021 година. Ниските пенсии се увеличават съответно с 57 лева за най-ниската и с 100 лева за средната пенсия на месец, за да се помогне на пенсионерите да се справят по-леко с кризи. Политиката им е да увеличават пенсиите трайно, като не правят подаяния само на избрани пенсионери, и да продължават да ги увеличават с 11 процента, което е едно от най-високите увеличения за последните 20 години.

Относно социалната политика, бюджетът за 2024 година предвижда ръст на доходите с 11 процента, докато инфлацията се прогнозира да е 4,8 процента. Това значи, че доходите трябва да нарастват по-бързо от цените, за да се усети реално увеличение на покупателната способност на българите. Общата философия на бюджета е доходите да продължат да нарастват и по този начин да изостигнем средните европейски доходи по-бързо. За още актуални коментари, четете тук.