Начало Свят Иран удари Израел с 300 дрона и ракети. САЩ помогнаха на Тел...

Иран удари Израел с 300 дрона и ракети. САЩ помогнаха на Тел Авив да отблъсне атаката(ОБНОВЕНА)

59
Снимка: АП
Снимка: АП

През тази нощ Иран изстреля близо 300 дрона и ракети срещу Израел, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Ракетите бяха изстреляни от Ирак и Йемен, а много от тях бяха спрени преди да достигнат Израел, но атаката все още продължава. Няколко ирански ракети със земя-земя удариха Израел, ранили едно 10-годишно момиче в Арад, Негев и нанесоха леки щети на военен обект на юг.

Иранската държавна агенция ИРНА съобщи за сериозни щети в най-голямата военновъздушна база в Негев.

Съюзниците на Иран – „Хизбула“ от Ливан и хуситите от Йемен, също извършиха нападения срещу Израел. Първите изстреляха ракети към Голанските възвишения, докато вторите изпратиха безпилотни самолети към израелската територия. В Йерусалим бяха чути взривове, сирени за тревога бяха активирани в няколко града.

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали американските сили за помощта им на Израел в свалянето на почти всички изстреляни ракети и дронове от Иран. Обеща и глобален отговор на атаката на Техеран.

В регионален план, напрежението между Иран и Израел нараства след предишни конфликти. САЩ и Израел се подготвят за възможни нападения след ирански атаки в отговор.

Инцидентът може да бъде разгледан като приключен, но Иран предупреди, че в случай на нови грешки от страна на Израел, отговорът им ще бъде по-силен.

Израел ще обсъди своя отговор на нападенията по време на заседание на военния кабинет днес следобед.

Вижте повече международни новини тук