Начало Водещи Иран попречи на близките на убита активистка да получат посмъртната й награда...

Иран попречи на близките на убита активистка да получат посмъртната й награда в Брюксел

139
брюксел скорост ограничение
На снимката: Брюксел

Активистката Махса Амини, която беше убита в Иран, няма да получи наградата за свобода на мисълта, заради затрудненията, които нейните близки срещат при опитите си да пътуват до Брюксел. Това съобщиха международни агенции. Наградата „Сахаров“ е присъдена на Махса Амини и движението „Жени, живот, свобода“ в Иран, но родителите и братът й не са успели да излязат от Иран, тъй като им са били отнети паспортите в летището в Техеран.

Тази новина идва след седмици след като Махса Амини и движението „Жени, живот, свобода“ в Иран получиха наградата „Андрей Сахаров“ – най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

Махса Амини беше задържана от полицията в Иран през 2022 г. заради неправилно носене на хиджаб и почина в болница, след като беше доведена в кома от полицейските власти с твърденията, че е претърпяла инсулт. Свидетели твърдят, че тя е била пребита до смърт в участъка. Махса Амини беше на 22 години.

Смъртта на Амини доведе до масови протести в Иран под мотото „Жени, живот, свобода“ и полицейското насилие доведе до смъртта на над 500 участници в демонстрациите, като около 20,000 бяха задържани. Няколко души бяха осъдени на смърт и екзекутирани.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент и включва награда от 50,000 евро. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент, Андрей Сахаров.

Още международни новини – четете тук