Начало Свят Ирак призова ООН да изтегли мисията си от страната

Ирак призова ООН да изтегли мисията си от страната

59
ООН
ООН

Ирак иска затварянето на ООН мисията в страната до края на 2025 година, съобщава Франс прес.

Отбелязва се, че политическата мисия на ООН пребивава на иракска територия от над 20 години, но според Ирак вече не е нужна там. Премиерът Мохамед Шия ас Судани е изпратил писмо до Съвета за сигурност на ООН, в което описва успехите на страната и уверява, че мисията й в Ирак е завършила успешно.

„След 20 години на демократичен преход и преодоляване на различни предизвикателства, причините за присъствието на мисията в Ирак не са повече актуални“, заявява премиерът в писмото си.

Той призовава мисията да приключи дейността си навеки към 31 декември 2025 година, фокусирайки се върху икономическата реформа, борбата с изменението на климата и развитието.

Мисията беше създадена през 2003 година по искане на иракското правителство и е била подновявана всяка година. Нейният мандат включва подкрепа за политически диалог, национално помирение и реформи в сигурността на Ирак.

При последното подновяване на мандата й, Съвета за сигурност призова генералния секретар да започне стратегически преглед на мисията, която настоящият момент на брой се състои от над 700 души.