Начало Водещи Интензивни сражения около големите градове в Газа

Интензивни сражения около големите градове в Газа

119
Израел Хамас
Снимка: БТА

Интензивни сражения се водят в и около големите градове в ивицата Газа тази сутрин. Контролираното от Хамас здравно министерство съобщи за 40 жертви при удари край град Газа и за още „десетки“ в Джабалия на север и Хан Юнис на юг.

В безпрецедентен ход генералният секретар на ООН Антонио Гутериш задейства член 99 от Хартата на ООН и предупреди Съвета за сигурност, че Газа е на ръба на хуманитарна катастрофа. Той призова за прекратяване на огъня. След писмото на Гутериш, Съветът за сигурност на ООН трябва да се произнесе днес. Изходът от гласуването е неясен в напрегнатия дипломатически контекст.

Съединените щати застъпват позицията, че на този етап евентуално примирие би било в полза на „Хамас“. Американският държавен секретар Антъни Блинкън обаче втвърди тона спрямо Израел по отношение на защитата на палестинските граждани:

„Наистина има разминаване между намерението да бъдат защитени цивилните и действителните резултати, които виждаме на място“.

Пожари са обхванали много сгради в бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа вследствие на израелски бомбардировки, съобщава БНР. Израелски танкове си пробиват път към центъра на лагера, в който са намерили подслон 15 000 души.

От въоръженото крило на „Хамас“ – бригадите Ал Касам, заявиха, че са осуетили опит на израелските специални части да освободят заложник в Ивицата Газа, който е загинал при инцидента. Твърди се също, че има убити и ранени сред израелските командоси.

Още международни новини – четете тук