мозък, сърце

Мозъчният инсулт е третата най-честа причина за смърт в България, а по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа. Този проблем бе очертан на кръглата маса на тема „Пътят на инсулта: от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване”.

Домакин на събитието е българският парламент, а негови организатори са Комисията по здравеопазване и Националната пациентска организация. С тази активност се отбелязва Международната седмица на предсърдното мъждене и е част от дългосрочната кампания на Националната пациентска организация, посветена на инсултите. Тя цели насърчаване на профилактиката на заболяването и подобрението на качеството на живот на пациентите.

Освен народни представители, във форума участват много различни организации в сферата на медицината, както и специалисти кардиолози и невролози.

В рамките на кампанията се организират и безплатни прегледи в лечебни заведения в няколко града, много от които вече са започнали. В София това ще става на 26 и 29 ноември в Клиниката по кардиология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В Пловдив прегледи ще има в три лечебни заведения: УМБАЛ „Свети Георги“ на 28 ноември; МБАЛ комплекс „Св. Иван Рилски“ на 26, 27, 28, 29 и 30 ноември; УМБАЛ Еврохоспитал на 28 и 30 ноември. Прегледи предстоят и в Смолян на 26, 27 и 28 ноември в МБАЛ Смолян.

Инсултът отнема живота на 6,5 милиона души годишно в света. Поради застаряващото население и нарастващата честота на рисковите фактори, сред които затлъстяване, предсърдно мъждене и хипертония, се предвижда, че случаите на инсулт ще се увеличават. Въпреки това специалистите отчитат, че до 80% от случаите на инсулт могат да бъдат предотвратени. Рисковете за инсулт могат да бъдат повлияни чрез различни политики и промяна на някои фактори, сред които тютюнопушене, нездравословно хранене, висока консумация на алкохол и други.

предишна статияВеликият Гетсби – афроамериканец в новата екранизация на романа
следваща статияОтслабваме с краве сирене половин час преди лягане