Начало България Институтът за изследване на войната: Руската армия няма ресурси, за да продължи...

Институтът за изследване на войната: Руската армия няма ресурси, за да продължи интензивната офанзива

69
Институтът за изследване на войната: Руската армия няма ресурси, за да продължи интензивната офанзива
Украински минометчик праща поздрави на руските десантчици край Роботине.

Според нов доклад на американския мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ИИВ), руските сили вероятно няма да могат да поддържат засиленото настъпление в Източна Украйна за продължителен период. Активността на руските военни в района вероятно ще спре през следващите месеци или седмици.

Изследването разграничава между тактическите успехи, които се отнасят до близката зона на бойните действия, и оперативните успехи, които влияят на по-големи области от фронтовата линия.

Институтът отбелязва, че Русия успя да постигне тактически успехи, но не е показала способността да постигне важни оперативни цели.

Анализаторите от ИИВ считат, че притежаването на определени градове от руската страна няма да промени основната обстановка в района и че руските сили ще продължат да се борят за осъществяване на своите цели в рамките на западната част на Донецка област.

Подготовката на Русия за настоящата настъпателна операция е била дълга и включва натрупване на резерви и ресурси за операцията. Очаква се, че последните месеци от боевете са изтощили голяма част от тези резерви.

Руските сили продължават да изправятся пред сериозни загуби и затруднения по фронта, което може да доведе до необходимост от преразглеждане на стратегията за действие в Украйна.

ИИВ прогнозира, че руските сили са натрупали голямо количество оборудване за операции, но ограниченията на запасите от бронирани машини може да променят картината и да наложат руското командване да преразгледа своите планове.

В общи линии, въпреки че руската настъпателна операция се очаква да достигне своя пик в следващите седмици и месеци, руските сили вероятно ще продължат да действат с по-ниско темпо в цялата страна с цел да избегнат събирането на силен противник.

Още новини от деня – четете тук