Начало Водещи Има напредък по разследването за смъртта на Мартин Божанов и частният клуб...

Има напредък по разследването за смъртта на Мартин Божанов и частният клуб ‘SS’

279
На снимката: Калин Стоянов
На снимката: Калин Стоянов

Органи на полицията са в главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в този момент, където ще проверят кой, как и на какво основание е извършил смяна на фамилното име и последните пет цифри от ЕГН-то на Мартин Божанов. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти.

Относно убийството на Божанов, министърът каза, че се работи активно и има изградени няколко версии, като непрекъснато се събират факти и обстоятелства, които се прецизират и приобщават към разследването.

Във връзка с частния клуб „SS”, свързан с Мартин Божанов, с неговата дейност и членове, Калин Стоянов отбеляза, че няма напредък. Министърът допусна, че всичко ще се изясни в рамките на проверката от временната парламентарна комисия.

БТА припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. На 7 януари от прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри.

Правосъдният министър Атанас Славов заяви днес, че ще инициира дисциплинарни производства срещу магистрати, за които се докаже, че са посещавали клуб „SS“. Пред журналисти Славов каза още, че посещението на такъв тип заведения е и етичен въпрос от страна на магистратите.

„Целта на институциите е да има наказани, да бъде понесена отговорност. злоупотребата с правосъдието е недопустима. За всяко име ще подам искане за дисциплинарно наказание. Това е в рамките на моите правомощия. Самото разследване е в правомощията на прокуратурата“, заяви Славов.

Колкото до позицията на бившия главен прокурор Иван Гешев, който заяви, че ще съди Славов за клевета, правосъдният министър коментира, че Гешев има да обяснява още много неща.

„Има достатъчно информация в публичното пространство, която трябва да бъде обяснена от бившия главен прокурор и да обясни дали е било блъф или зависимост“, заяви Славов.

Вчера Славов коментира връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Еврото. Той смята, че тя е „явна“ и се е твърдяла от самите участници – от Петьо Еврото и от Мартин Божанов.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПрезидентът наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс
следваща статияКакво представлява новият пакт на ЕС за реформа на предоставянето на убежище и миграцията